Macron le cere aliaţilor Ucrainei ''să nu fie laşi'' şi numeşte Rusia "o putere de de neoprit"
Război în Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi aliaţilor Ucrainei să "nu fie laşi" în faţa "puterilor devenite de neoprit", relatează AFP, citată de Agerpres.
De Redactia Observator la 05.03.2024, 15:58"Războiul a revenit pe pământul nostru, puterile devenite de neoprit îşi extind ameninţarea în fiecare zi, atacându-ne mai mult. Va trebui să fim la înălţimea Istoriei şi a curajului pe care îl presupune aceasta", a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat comunităţii franceze.
"Ne apropiem cu siguranţă de un moment în Europa noastră în care va fi necesar să nu fim laşi", a spus preşedintele francez la începutul vizitei sale în Cehia. "Nu vrem niciodată să vedem tragediile care vin", a avertizat el.
Vizita în Republica Cehă îşi propune să arate "atenţia sa specială" acordată Europei Centrale, a explicat anturajul său pentru presă.
Preşedintele Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu omologul său ceh Petr Pavel, pe care l-a primit la Paris în decembrie, şi să semneze cu premierul Petr Fiala un plan de acţiune pe perioada 2024-2028 pentru un parteneriat strategic bilateral în care "problemele de apărare vor fi cheia" în contextul actualului război, a mai spus el.
- Macron face un pas în spate după ce a spus că vrea trupe occidentale în Ucraina: "Refuzăm să intrăm într-o...
- Berlinul, ferm împotriva propunerii lui Macron: "Eu, cancelar al Germaniei, nu voi trimite niciun soldat din armata...
- Rusia ameninţă că transformă toată Europa într-un câmp de luptă şi ameninţă cu Al Treilea Război Mondial,...
Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a făcut declaraţii controversate cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, deşi a admis că nu există "un consens" în prezent asupra acestei chestiuni. Guvernul francez a clarificat ulterior că ar fi vorba despre misiuni necombatante.
Însă marea majoritate a aliaţilor occidentali, printre care SUA şi Germania, s-au distanţat de declaraţiile preşedintelui francez şi au dat asigurări că nu se pune problema trimiterii de militari pe teritoriul ucrainean, oferind astfel o imagine a diviziunii în tabăra occidentală.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în legătură cu o "ameninţare reală" de război nuclear în cazul unei escaladări.
"Nu suntem în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intram într-o logică a escaladării", a răspuns Macron într-o declaraţie pentru ziarul ceh Pravo, subliniind că va lansa această "dezbatere" asupra a "tot ceea ce se poate face pentru a sprijini Ucraina".
Polonia critică Ungaria şi Slovacia pentru întâlnirile cu ministrul rus de externe
Premierul polonez Donald Tusk a dezaprobat luni întâlnirile pe care miniştrii de externe ungar şi slovac, Peter Szijjarto şi Juraj Blanar, le-au avut cu omologul rus al acestora, Serghei Lavrov, în timpul forumului diplomatic desfăşurat în oraşul turc Antalya, relatează DPA.
Aceste întâlniri "nu sunt doar expresia unui gust bun sau rău. Sunt un nou semn din partea guvernului ungar pe care noi îl găsim dificil de acceptat din raţiuni morale şi politice", a spus Tusk după o întrevedere la Vilnius cu omoloaga sa din Lituania, Ingrida Simonyte, care a vorbit la rândul ei despre o "alegere regretabilă" făcută de Ungaria şi Slovacia.
"Colegii noştri de la Bratislava şi Budapesta dovedesc încă o dată că opiniile noastre asupra unor anumite chestiuni sunt prea diferite. Acelaşi lucru poate fi spus despre Rusia şi acţiunile sale militare în Ucraina", a adăugat premierul polonez, care a cerut pe de altă parte "sancţiuni complete" împotriva importurilor agricole ruse şi belaruse în UE, în timp ce în Polonia agricultorii protestează împotriva importurilor agricole din Ucraina.
Tusk a mai menţionat că la ultima reuniune a Grupului de la Vişegrad (din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia), şi-a format "propriile impresii" asupra atitudinii liderilor politici faţă de Rusia, iar din acestea nu rezultă "observaţii optimiste sau o opinie optimistă".
Premierul ungar Viktor Orban şi noul premier slovac Robert Fico s-au exprimat clar împotriva susţinerii militare a Ucrainei şi în favoarea unor negocieri de pace între aceasta şi Rusia.