Maia Sandu, desemnată Premier al Republicii Moldova
Maia Sandu a fost desemnată Premier al Republicii Moldova, de către Președintele țării, Igor Dodon. Anunțul vine în urma unei furtuni politice generate de eșecurile în serie de a forma o coaliție parlamentară, după alegerile generale din februarie.
De Cristian Toteştean la 08.06.2019, 18:09Maia Sandu a fost desemnată Premier al Republicii Moldova, de către Președintele țării, Igor Dodon. Anunțul vine în urma unei furtuni politice generate de eșecurile în serie de a forma o coaliție parlamentară, după alegerile generale din februarie. Curtea Constituțională a cerut, de altfel, dizolvarea parlamentului, după ce termenul de formare a majorității parlamentare a expirat pe 7 iunie.
Anunțul că Maia Sandu a fost numită Premier al Republicii Moldova a fost făcut de Igor Dodon, pe Facebook.
„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare, am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe doamna Maia”, a scris președintele moldovean.
El a dat publicității și decretul de numire în funcție. În vârstă de 47 de ani, Maia Sandu este co-liderul Alianței DA, alături de Andrei Năstase. Un politician proeuropean, de formație economist, Maia Sandu a fost Ministru al Educației în perioada 2012 – 2015.
O listă cu nume privind componența noului guvern a fost publicată în presa moldoveană:
Maia Sandu - Premier
Andrei Năstase – ministrul Afacerilor Interne
Vasile Șova – ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavrilița – ministrul Finanțelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii
Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
Pavel Voicu – ministru al Apărării
Vadim Brânzan – ministru al Economiei
Stanislav Pavlovschii – ministru al Justiției
Liliana Nicolaescu-Onofrei – ministru al Educației
Ala Nemerenco – ministru al Sănătății
Curtea Constituțională a cerut dizolvarea Parlamentului
După serii de negocieri eșuate, în Republica Moldova a fost ales și liderul Parlamentului. Zinaida Greceanîi, politician prorus din Partidul Socialiștilor, a primit vot favorabil de la 56 de deputați.
Numirile vin însă după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a cerut dizolvarea Parlamentului din cauza eșecurilor de până acum de formare a unei alianțe parlamentare de guvernare. Termenul pentru formarea acestei majorități era vineri, 7 iunie.
De altfel, alegerea lui Greceanîi și alte decizii luate de parlament, în reuniunea de sâmbătă au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, pentru că vin după termenul de 7 iunie.