Maia Sandu, primele reacții după anunţul CE: Trebuie făcute reforme. Este un moment important pentru R. Moldova
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Comisiei Europene de a recomanda aderarea ţării pe care o conduce la UE şi a adăugat că această recomandare "se bazează pe înţelegerea că ţara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiţiei, combaterea corupţiei, administraţia publică şi drepturile omului". Ea a adăugat că acestea sunt exact domeniile în care preşedinţia Republicii Moldova şi-a asumat în faţa cetăţenilor să facă schimbări şi îşi va respecta angajamentul, notează News.ro.
De Redactia Observator la 17.06.2022, 17:42"Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înţelegerea că ţara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiţiei, combaterea corupţiei, administraţia publică şi drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în faţa cetăţenilor şi ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârşitul anului 2022. Această opinie, care vine la trei luni şi jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspiraţiile noastre europene, ne încurajează şi ne întăreşte convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este şi un pas enorm, raportat la punctul în care ţara noastră se afla în relaţia cu UE acum un an sau acum trei ani", a scris Maia Sandu, vineri pe Facebook.
Maia Sandu, încrezătoare în parcursul european al Republicii Moldova
Preşedinta Republicii Moldova a mai spus că "opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituţională a nivelului de pregătire generală şi în sectoare specifice a ţării noastre pentru calitatea de membră a UE, este şi principalul punct de referinţă pentru discuţia de la Consiliul European de săptămâna viitoare".
"Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene şi vor acorda ţării noastre statutul de ţară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi este speranţa de care au nevoie cetăţenii noştri. Ştim că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinaţi să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea ţării noastre în spaţiul valoric european, pe calea progresului şi a bunăstării", a conchis Sandu.
Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen