Antena Meniu Search
x

Video Președintele Consiliului European: "Trebuie să distrugem mașina de război rusă". UE renunţă la petrolul rusesc. Ce riscă România

Europa vrea să închidă de tot robinetul cu petrol rusesc, dar se loveşte de opoziţia Ungariei. Preşedinta Comisiei Europene a cerut oficial embargou total asupra ţiţeiului din Rusia, cea mai dură sancţiune care vizează sectorul energetic rusesc de la începutul războiului. Ungaria spune însă că va bloca proiectul chiar dacă ar fi exceptată de la măsură. Motivează că oricum, i-ar fi afectată securitatea energetică. Pentru a fi adoptată, propunerea are nevoie de unanimitate în rândul celor 27 de state membre UE. Orice s-ar întâmpla, oficialii români ne liniştesc: suntem pregătiţi, iar preţul la pompă nu va creşte pe termen mediu. 

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 21:05

Vezi și

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Propunem un embargo total faţă de petrolul rusesc în Europa. (...) Vom renunţa la petrolul rusesc brut în şase luni şi la produsele rafinate până la sfârşitul anului. 

Este ştirea pe care, miercuri, la ora 10 dimineaţa, în faţa plenului reunit la Strasburg, Ursula von der Leyen a dat-o lumii întregi. Cea mai dură dintre sancţiunile impuse Moscovei va intra în vigoare gradual, până la sfârşitul anului, timp în care Europa va căuta surse alternative.

Cum va fi afectată România de decizia luată de UE

România are de acoperit peste 20% din importurile sale totale de petrol.

Pe acelaşi subiect

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate (...) cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse. (...) România e solidară, e stat membru. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Despre renunțarea la importurile de petrol și gaz rusesc se discută de multă vreme și noi ne-am pregătit pentru această discuție.

Preţul petrolului a crescut imediat pe burse după anunţul Uniunii Europene privind embargoul. Oficialii români sunt optimişti când vine vorba despre cât de mult vom simţi efectele la pompă.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu cred în creşteri spectaculoase ale preţului pe termen scurt şi mediu. Pot crede în preţuri speculative.

Este a doua dependenţă energetică de care Europa se eliberează după cea de cărbune. Rusia o va simţi puternic în vistierie. 

În 2021, Rusia a încasat 104 miliarde de dolari din vânzarea petrolului și produselor petroliere către statelor membre UE. 

Budapesta nu susţine măsura embargoului

Ungaria şi Slovacia, cele mai dependente ţări de petrolul rusesc, au primit derogare să poată întârzia aplicarea embargoului până la finalul anului viitor. Dar Budapesta nu se lasă înduplecată. Miercuri seara a anunţat că nu susţine embargoul total asupra importului de petrol rusesc, ceea ce ar arunca în aer întregul plan. Consiliul European are nevoie de unanimitate pentru a adopta decizia.  

Charles Michel, președintele Consiliului European: Sancționăm Rusia ca să punem presiune financiară, economică și politică asupra Kremlinului. Scopul nostru este simplu: trebuie să distrugem mașina de război rusă. 

Al şaselea pachet de sancţiuni e usturător şi pentru mass-media rusească. Mai multe televiziuni ruseşti vor avea interdicţie să emită în Europa. Noi măsuri au fost luate de Uniunea Europeană şi pentru a consolida izolarea financiară a Rusiei. Cea mai mare bancă, Sberbank, va fi exclusă din sistemul internaţional de plată SWIFT.

Nu scapă de sancţiuni nici patriarhul Kirill. Liderul Bisericii Ortodoxe ruse neagă vehement orice referire la o invazie şi susţine că Rusia nu face decât să îşi apere graniţele.  

Joe Biden, preşedintele SUA: Dacă nu luăm poziţie în faţa dictatorilor, istoria ne-a arătat că ei tot vin, continuă să vină. Apetitul lor pentru putere continuă să crească.

Moscova pregăteşte, la rândul ei, contramăsuri la adresa ţărillor şi entităţilor aşa zis ostile care nu vor mai putea importa produse şi materii prime din Rusia. Lista va fi întocmită şi prezentată în termen de 10 zile. Noul decret semnat de Vladimir Putin permite afaceriştilor ruşi să nu-şi mai plătească datoriile către cei aflaţi pe lista neagră a ţarului de la Kremlin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Președintele Consiliului European: "Trebuie să distrugem mașina de război rusă". UE renunţă la petrolul rusesc. Ce riscă România