Antena Meniu Search
x
LIVE

Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că instituţia sa va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE "în câteva săptămâni" şi că nu va fi o chestiune de ani ca până acum.

De Redactia Observator la 08.04.2022, 22:12
Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE
Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE - Shutterstock

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat, vineri, să îi ofere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar care constituie un punct de plecare în procesul Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

''Acesta este un pas important către UE", i-a spus von der Leyen lui Zelenski în timp ce îi înmâna plicul cu documentul, în cadrul unei conferinţe de presă la palatul prezidenţial din Kiev. ''De aici începe drumul vostru spre UE", a subliniat lidera europeană, asigurându-l pe Zelenski că examinarea de către Comisie va fi "nu, ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni".

Preşedintele ucrainean a dat asigurări că guvernul său va răspunde "cât mai curând posibil" la întrebările puse de Bruxelles.

Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie. Printre criteriile care trebuie confirmate în raport înainte de acordarea statutului de ţară candidată se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă.

Pe acelaşi subiect

UE va "lucra cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război"

De la semnarea scrisorii prin care Zelenski a depus cererea de aderare la UE la Bruxelles, la 28 februarie, până la punerea în mişcare a mecanismelor au trecut doar şapte zile - un record dacă ne gândim la experienţa ţărilor din Balcanii de Vest, care au trebuit să aştepte în cel mai bun caz luni de zile pentru ca mecanismul să fie pus în mişcare după ce au depus cererea de aderare, remarcă EFE.

Întrebată dacă este posibil ca Ucraina să fie încă în război după ce Comisia îşi va încheia procesul, fostul ministru german al apărării a declarat că este "profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război, că va câştiga democraţia şi libertatea". Iar UE va "lucra cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război", a adăugat ea.

Referitor la decizia Consiliului privind candidatura Ucrainei, von der Leyen a declarat: "Indiferent de decizie, vom sprijini întotdeauna Ucraina".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE