Marine Le Pen are șansa să-l distrugă pe Macron. A adus guvernul francez în genunchi - POLITICO
Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, a adus guvernul de la Paris în genunchi. Lidera partidului Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN) urmăreşte două mari obiective: să provoace haos și să-l dea jos pe Emmanuel Macron, relatează siteul POLITICO.
De Redactia Observator la 04.12.2024, 16:04Evenimentele dramatice din ultimele zile, când sistemul politic francez s-a cutremurat și a adus a doua țară ca mărime a Uniunii Europene într-una dintre cele mai grave crize din istoria modernă, sugerează că rivalii lui Marine Le Pen au dreptate atunci când o acuză că vrea să provoace haos și să-l distrugă pe Emmanuel Macron, scrie POLITICO.
După ce premierul Michel Barnier a preluat mandatul în septembrie, i-a dat lui Marine Le Pen ceea ce aceasta a visat de ani de zile: respect instituțional pentru partidul ei Adunarea Naţională, un loc la masa principală și oportunitatea de a trece legi. Nimic nu a fost suficient pentru ea. Vrea mai mult.
Cel mai scurt mandat din istoria modernă a Franţei
Dacă nu apar surprize de ultim moment, Barnier și guvernul său, aflaţi la putere doar de trei luni, vor cădea miercuri când este votată moţiunea de cenzură, ora locală 16:00, și vor rămâne cu recordul negativ de cel mai scurt mandat din istoria modernă a Republicii Franceze.
- Guvernul francez ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură, o premieră după 1962. Ce a dus la o astfel de...
- Premierul francez Michel Barnier ar putea fi demis. Partidele de stânga au depus o moţiune de cenzură împotriva...
- Guvernul francez atârnă de un fir de păr. Stânga şi extrema dreaptă îşi dau mâna pentru a vota o moţiune de...
Sistemul politic francez are două straturi, guvernul și prim-ministrul controlează afacerile interne de zi cu zi, iar președintele are un rol puternic și extins. După asta tânjește Marine Le Pen. Ea a candidat fără succes de trei ori și plănuieşte să mai încerce o dată în 2027.
Moţiunea de cenzură a fost declanşată în urma eșecului guvernului de a o convinge pe Le Pen să susțină un buget care ar fi injectat 60 de miliarde de euro în visteria statului prin majorări de taxe și reduceri de cheltuieli pentru a aborda deficitul tot mai mare al Franței. Deşi i-a făcut mai multe concesii, guvernul lui Barnier crede că Marine Le Pen a cerut de fiecare dată tot mai mult. Interesul ei este să scufunde în haos politica franceză, a acuzat echipa lui Barnier.
Dacă Franţa rămâne fără guvern, ar declanșa o criză politică cu tulburări financiare și ar putea deschide calea pentru un nou prim-ministru mai puțin favorabil partidului lui Marine Le Pen. "Condițiile lui Le Pen se schimbau constant", în timp ce discutau propunerea de buget, a spus un membru conservator al guvernului lui Barnier. "Duminică, ea a venit cu 17-a versiune de condiții. Premierul a răspuns luni încă o dată, dar tot nu a fost suficient".
Într-un interviu acordat sâmbătă ziarului La Tribune, Le Pen părea să indice că ar fi nevoie doar de o concesie cu privire la prețurile la medicamente sau la pensii pentru a-i oferi lui Barnier o a doua șansă. O zi mai târziu, ea le-a cerut pe amândouă. "Când vezi că s-au făcut astfel de eforturi, dar au fost considerate insuficiente, începi să te întrebi dacă toate acestea nu au fost decât un pretext și că deja erau hotărâţi dintr-un alt motiv", a spus un membru al cabinetului.
Marine Le Pen forţează demisia lui Macron
Adevăratul motiv al lui Le Pen, cred unii, este să forțeze demisia președintelui, întruchiparea centristă a tot ceea ce ea detestă. Până acum, ea nu a cerut oficial ca el să demisioneze, dar nu a respins ideea. "Constituția noastră este clară", a spus ea luni. "În cazul unei crize politice grave, președintele republicii are trei opțiuni. Remanierea guvernului, dizolvarea guvernului sau să demisioneze". "Am fost ales de două ori de poporul francez. Sunt extrem de mândru de acest lucru și le voi onora încrederea cu toată energia mea până în ultima secundă a mandatului meu pentru a servi țara", a spus Macron marți seara.
Şi parlamentarii de stânga, care, după ce l-au învins pe Macron la alegerile din iulie, formează cel mai mare grup din parlament, i-au cerut președintelui să demisioneze pentru că i-a ignorat și l-a nominalizat pe Barnier, de centru-dreapta, în septembrie.
În cazul în care Macron demisionează, ar fi un moment cu adevărat seismic pentru Franța. Noi alegeri prezidențiale sunt programate peste doi ani și jumătate. Niciun președinte din istoria modernă nu și-a dat demisia în afară de Charles de Gaulle după revoltele violente din 1968.
Totuși, o astfel de mișcare dramatică ar rezona cu o mare parte din electoratul lui Le Pen. Un sondaj publicat la începutul acestei săptămâni de canalul conservator CNews a arătat că 62% dintre respondenți susţineau demisia președintelui francez dacă guvernul Barnier pică. În rândul electoratului RN, procentul a urcat la 87%.
Cel puțin o voce de dreapta a început să-i ceară lui Macron să arunce prosopul. Jean-François Copé, un conservator respectat care a împins partidul său, Les Républicains, să colaboreze cu Macron, a declarat săptămâna trecută că noi alegeri prezidențiale reprezintă singura soluție la criza actuală.