Guvernul francez atârnă de un fir de păr. Stânga şi extrema dreaptă îşi dau mâna pentru a vota o moţiune de cenzură
Partidul de extremă dreapta din Franţa, Rassemblement National (RN, Reunirea Naţională - n.r.), şi-a anunţat luni intenţia de a vota în favoarea moţiunii de cenzură pe care stânga ar urma să o depună în cursul după-amiezii cu privire la bugetul extrem de sensibil al Securităţii Sociale, dacă guvernul lui Michel Barnier va recurge la prerogativa de a-l aproba prin asumare guvernamentală, fără a-l mai trece prin parlament (aşa-numita măsură 49.3), relatează AFP şi Reuters.
Acest text, prescurtat PLFSS (proiectul de lege privind finanţarea securităţii sociale), rezultatul unui compromis între o comisie de senatori şi deputaţi, va fi examinat de la ora locală 15.00 (16.00, ora României). În forma sa actuală, este puţin probabil să fie votat de stânga sau de extrema dreaptă într-o Cameră profund divizată.
Ce prevede articolul 49.3 din Constituţia Franţei
Dar dacă guvernul utilizează articolul 49.3 din Constituţie pentru a-l trece fără vot, "este clar", guvernul va fi suspus unui vot de cenzură, a anunţat luni preşedintele RN, Jordan Bardella. "Cu excepţia cazului în care, desigur, ca un miracol de ultim moment, Michel Barnier şi-ar revizui proiectul până la ora 15.00. Dar am puţine speranţe că va fi atins de vreun moment de graţie", a declarat ironic Bardella.
După ce a obţinut de la guvern renunţarea la creşterea taxelor pe electricitate şi reducerea ajutorului medical de stat (AME) pentru imigranţii fără documente, RN a cerut noi concesii, în special reevaluarea pensiilor şi renunţarea la scăderea compensaţiilor pentru anumite medicamente.
- Trei morţi şi 14 răniţi în stare critică după ce un autocar plin cu pasageri s-a izbit de o stâncă, pe un...
- Mașină de lux căutată în Franța, găsită în Portul Constanța. Bolidul de 350.000 de lei urma să fie trimis...
- Franţa şi Regatul Unit "nu exclud" trimiterea de trupe şi companii militare private în Ucraina. Londra neagă
Premierul Michel Barnier a recunoscut la TF1 că va recurge "probabil, cu siguranţă" la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea unui proiect de lege fără vot, dacă nu există o majoritate suficientă în Adunarea Naţională, unde va fi examinat PLFSS. Textul este considerat adoptat dacă nu este adoptată nicio moţiune de cenzură împotriva guvernului. Această moţiune nu poate fi examinată decât după cel puţin 48 de ore de la depunerea sa, adică miercuri. Ea are nevoie de 289 de voturi pentru a face să cadă executivul.
Stânga şi extrema dreaptă îşi dau mâna
Stânga şi cei aproape 200 de aleşi ai săi, de la extrema stângă din LFI (La France Insoumise) la Partidul Socialist, este unită în intenţia de a vota pentru cenzură, iar Jordan Bardella, preşedintele partidului de extremă dreapta, a confirmat luni că RN va vota moţiunea de cenzură dacă guvernul recurge la articolul 49.3 pentru a trece PLFSS.
Dacă Michel Barnier nu declanşează articolul 49.3, RN va vota totuşi "împotriva" acestui buget, a adăugat Sébastien Chenu, vicepreşedintele partidului, la BFMTV. Partidul lui Marine Le Pen cere în continuare indexarea pensiilor cu inflaţia pentru toţi pensionarii de la 1 ianuarie şi eliminarea reducerii compensării medicamentelor.
Totuşi, Marine Le Pen a susţinut că "cenzura nu este inevitabilă" într-un interviu publicat de La Tribune Dimanche. "Tot ceea ce este necesar este ca Barnier să accepte să negocieze. El provine dintr-o familie politică care are 47 de parlamentari. În mod normal, asta ar trebui să încurajeze discuţiile! El nu vrea să facă asta, el este cel care ia decizia de a declanşa cenzura", a spus Le Pen. "Toată lumea a cunoscut liniile roşii ale RN de săptămâni întregi. Am fost foarte clari, foarte loiali şi transparenţi de la început", a mai spus ea.
"În caz de cenzură, instabilitatea politică ne va arunca într-o altă lume economică şi financiară"
"Suntem în continuare pregătiţi să negociem", a încercat să liniştească apele, luni, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maud Bregeon, la canalul CNews, avertizând totuşi că Franţa va avea nevoie de luni sau chiar ani pentru a-şi reveni după o eventuală moţiune de cenzură. La riscul unei "furtuni" pe pieţele financiare, după cum a avertizat Michel Barnier în caz de cenzură, Marine Le Pen a replicat că executivul are tendinţa "de a încerca să se salveze panicând pe toată lumea". O moţiune de cenzură "nu face decât să restabilească echilibrul, astfel încât să putem renegocia pe o bază acceptabilă", a punctat ea.
În timp ce Standard & Poor's a menţinut vineri ratingul datoriei Franţei la AA- cu perspectivă stabilă, Antoine Armand, ministrul francez al Economiei, consideră că această decizie "sună şi ca un avertisment". "În caz de cenzură, instabilitatea politică ne va arunca într-o altă lume economică şi financiară. Acesta este şi mesajul transmis. Guvernul nu trebuie să fie singurul care îl aude", a declarat el într-un interviu acordat Le Journal du Dimanche.
Din partea stângii, Manuel Bompard a acuzat RN că se foloseşte de ameninţările sale pentru a face uitată "complacerea" şi "complicitatea" sa cu guvernul, după ce i-a permis să supravieţuiască de la formarea sa în septembrie, în ciuda lipsei unei majorităţi în Adunare. Pentru coordonatorul LFI, care s-a exprimat duminică în cadrul emisiunii "Le Grand Rendez-Vous" de pe Europe1/CNews/Les Echos, nu mai este vorba acum de cenzură, ci de demisia lui Emmanuel Macron însuşi, pe care o consideră inevitabilă. "Dacă guvernul lui Michel Barnier cade, cred că întrebarea care se va pune, în realitate, este cea a plecării preşedintelui Republicii", a declarat el. "Suntem într-o situaţie atât de gravă din punct de vedere politic, un blocaj democratic atât de mare (...) încât, dacă vrem să deblocăm această situaţie, întrebarea care se va pune după căderea guvernului este cea a plecării preşedintelui Republicii", a spus liderul de stânga.
Dacă guvernul Barnier ar cădea în urma unei moţiuni de cenzură, ar fi o premieră de la guvernul lui Georges Pompidou în 1962. Guvernul Barnier ar deveni astfel cel mai scurt din istoria celei de-a cincea Republici. Franţa s-ar afunda astfel şi mai adânc în criza politică creată de dizolvarea Adunării Naţionale de către Emmanuel Macron, în iunie.
Michel Barnier a indicat săptămâna trecută că va utiliza "probabil, cu siguranţă" articolul 49.3. Dar el are încă opţiunea de a nu-l utiliza. În acest caz, textul ar fi pur şi simplu respins de opoziţie şi trimis înapoi la parlament pentru o nouă procedură. "Michel Barnier va câştiga de fapt două săptămâni. Dar totul se va încheia inevitabil cu un 49.3, inevitabil", a prezis luni vicepreşedintele RN, Sébastien Chenu, la BFMTV-RMC.
Decembrie se anunţă a fi o lună periculoasă pentru premierul din partidul de dreapta Les Républicains (LR), care l-a înlocuit pe Gabriel Attal în septembrie. Parlamentul examinează în prezent alte texte bugetare, inclusiv bugetul de stat. Riscul de cenzură planează asupra examinării fiecăruia dintre acestea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰