Antena LIVE

Curs valutar

Mark Rutte caută înlocuitor pentru Mircea Geoană. Numărul doi din NATO ar putea fi o femeie din Europa de Est - Politico

Înainte de a-şi începe noul mandat de şef al NATO, Mark Rutte s-a uitat deja peste câteva CV-uri ale celor care doresc să devină mâna sa dreaptă. Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcţie din 2019, este aşteptat să se retragă, pentru a candida la alegerile prezidenţiale din România din noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru POLITICO.

De la 15.08.2024, 14:24
Galerie (4)
Mark Rutte caută înlocuitor pentru Mircea Geoană. Numărul doi din NATO ar putea fi o femeie din Europa de Est Profimedia Images

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaţilor că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte. Discuţiile de la sediul NATO se concentrează pe două femei, foşti oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord şi Bulgaria, două ţări balcanice care erau sub control sovietic până la sfârşitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO. „Nu în ultimul rând din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte”, a adăugat ea.

Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, într-un moment în care alianţa militară îşi propune o misiune urgentă de consolidare a flancului estic pentru a preîntâmpina orice potenţială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO peste cinci până la opt ani. Acest lucru face ca o cunoaştere aprofundată a modului în care gândeşte Kremlinul să fie relevantă atunci când vine vorba de alegerea adjunctului lui Rutte.

Cine este Radmila Šekerinska

Pe acelaşi subiect

Numele fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost vehiculat pe scară largă, potrivit unui diplomat NATO şi unui oficial NATO de rang înalt. Dacă ea va fi aleasă, va fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene. Ţara a aderat la NATO în urmă cu doar patru ani, Šekerinska jucând un rol-cheie în aderarea sa.

Pro-occidentală, Šekerinska este în prezent vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni la nivel european. Într-un interviu acordat după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, ea a respins afirmaţia Rusiei potrivit căreia extinderea NATO spre est ar fi un „plan occidental sinistru”. „Dimpotrivă, membrii NATO iniţial mari nu au avut un apetit deosebit pentru extindere”, a spus ea. Šekerinska a refuzat să comenteze speculaţiile potrivit cărora ar putea ajunge adjuncta lui Rutte.

Dar Majda Ruge, senior policy fellow la think tank-ul European Council on Foreign Relations, a lăudat-o ca fiind candidatul ideal. „Pentru următorul (secretar general adjunct), NATO va avea nevoie de o personalitate de rang înalt care este foarte competentă, are curaj, este inteligentă în ceea ce priveşte Rusia şi înţelege, de asemenea, provocările din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se încadrează perfect în acest profil”, a declarat Ruge, care este expertă în regiunea balcanică.

Mariya Gabriel, luată în considerare

Un alt candidat este fostul vicepremier al Bulgariei şi fost comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care cunosc direct planurile acesteia. „Există zvonuri în jurul fostului comisar european şi viceprim-ministru bulgar Mariya Gabriel”, a confirmat Oana Lungescu.

Mariya Gabriel nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO. La fel, delegaţiile Bulgariei şi Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile, iar NATO a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Bulgaria a fost în centrul atenţiei din cauza legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia. În aprilie, prim-ministrul demisionar Nikolai Denkov a avertizat într-un interviu acordat POLITICO că „Rusia va face tot posibilul pentru a-şi recăpăta influenţa puternică în Bulgaria”. Sofia a elaborat, de asemenea, acorduri pentru a consolida rolul Moscovei ca furnizor dominant de energie în Europa de Sud-Est, în ciuda sprijinului retoric al ţării UE pentru Ucraina, notează POLITICO.

Pe de altă parte, ambele ţări sunt afectate de probleme legate de corupţie. Conform Transparency International, Bulgaria ocupă locul 67 la nivel mondial în Indicele de Percepţie a Corupţiei, iar Macedonia de Nord se află pe locul 76.

Alte candidaturi

În timp ce aceşti doi candidaţi din Balcani sunt consideraţi favoriţi, există şi alţi candidaţi propuşi care îi sunt prezentaţi lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, care a dorit cândva postul lui Rutte, candidează pentru a fi adjunct al acestuia, potrivit unui oficial leton de rang înalt.

Polonia şi Turcia - ambele cu instituţii militare serioase - iau în considerare propunerea unor candidaţi proprii, potrivit a doi diplomaţi NATO. Cu toate acestea, Polonia se confruntă cu luptele interne dintre preşedintele Andrzej Duda şi premierul Donald Tusk.

Rolul de secretar general adjunct a crescut în importanţă în ultimul deceniu, potrivit Oanei Lungescu. Rolul principal al titularului funcţiei este să îl înlocuiască pe şef şi să prezideze de două ori pe săptămână reuniunile celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice reuniune de urgenţă, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

mark rutte nato mircea geoana
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024