Mark Rutte, numit oficial noul şef al NATO. Când preia mandatul şi ce misiuni grele are în faţă
Aliații NATO l-au ales miercuri pe Mark Rutte drept următorul șef al NATO. Numirea sa a devenit o formalitate după ce singurul său rival, președintele Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la cursă, nereușind să câștige teren, scrie Reuters.
Capăt de drum pentru Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO. Aliaţii l-au desemnat oficial pe Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al Alianţei. Şeful Statului a avut ghinion si în negocierile de la Bruxelles, ultimele informaţii arată că nu va obţine nici o funcţie de top la nivelul Uniunii Europene.
Cele 32 de state membre ale NATO au confirmat miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei. Mark Rutte este ales noul secretar general al NATO într-un moment în care războiul din Ucraina se dezlănțuie la porţile alianţei iar asupra viitoarei poziţii a Statelor Unite față de alianța transatlantică planează incertitudinea, aminteşte Reuters.
"Este o onoare extraordinară să fiu numit Secretar General al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu am asumat-o uşor. Sunt recunoscător tuturor aliaților pentru că mi-au acordat încredere. Aștept cu nerăbdare să preiau funcția în forţă în octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg, care a condus NATO remarcabil în ultimii 10 ani și pentru care am avut întotdeauna o mare admirație" a reacţionat Rutte.
Mark Rutte, nominalizat oficial miercuri secretar general al NATO
- Postul simbolic pregătit pentru Klaus Iohannis, după negocierile eșuate la vârful UE. Ultima speranță a...
- Cercetător, despre "eşecul de proporţii" al candidaturii lui Iohannis la şefia NATO: Efecte negative asupra...
- Cine este Mark Rutte, un cameleon politic care devine secretar general al NATO
- Klaus Iohannis renunţă la candidatura pentru şefia NATO. România îl susţine pe Mark Rutte
Ambasadorii statelor membre au oficializat această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO. Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.
El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
Pe lângă acest război şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.
Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰