Se întâmplă ceea ce Iohannis considera "inadmisibil". Şeful statului nu va primi funcţie nici la NATO, nici la vârful UE
Capăt de drum pentru Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO. Aliaţii l-au desemnat oficial pe Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al Alianţei. Şeful Statului a avut ghinion si în negocierile de la Bruxelles, ultimele informaţii arată că nu va obţine nici o funcţie de top la nivelul Uniunii Europene.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, Mark Rutte va deveni noul şef al NATO. Mark Rutte a fost desemnat oficial miercuri de aliaţi pentru funcţia de secretar general al NATO, o decizie luată la Bruxelles de ambasadorii statelor membre în Consiliul Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO. Cele 32 de state membre NATO au stabilit că există consens şi unanimitate pentru funcţia de lider al alianţei, după ce Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la cursă.
Preşedintele Iohannis nu a obţinut sprijinul niciunui aliat, iar în primăvară când şi-a anunţat înscrierea în cursa pentru şefia NATO, SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, practic nucleul dur al Alianţei Nord-Atlantice, anunţaseră deja că îl sustin pe Mark Rutte. Urmează summitul de la Washington, unde actualul lider al NATO, Jens Stoltenberg îi va preda mandatul lui Mark Rutte.
Veşti proaste şi de la Bruxelles pentru Klaus Iohannis
Pentru Klaus Iohannis vin veşti proaste şi de la Bruxelles pentru că, în ciuda faptului că şeful statului şi-a acuzat propria familie politică şi pe liderii politici europeni că l-au ignorat şi marginalizat în negocierile pentru putere, în cele din urmă nu a obţinut nicio funcţie de top.
- Mark Rutte, numit oficial noul şef al NATO. Când preia mandatul şi ce misiuni grele are în faţă
- Postul simbolic pregătit pentru Klaus Iohannis, după negocierile eșuate la vârful UE. Ultima speranță a...
- Cercetător, despre "eşecul de proporţii" al candidaturii lui Iohannis la şefia NATO: Efecte negative asupra...
- Cine este Mark Rutte, un cameleon politic care devine secretar general al NATO
Liderii europeni s-au întâlnit la Bruxelles şi au decis o schiţă a împărţirii puterii la vârful UE, din care nu face parte numele lui Iohannis.
Ursula von der Leyen, din partea PPE, va obţine al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Tot din partea PPE, Roberta Metsola va continua să conducă pentru 2 ani şi jumătate Parlamentul European. Socialiştii europeni vor prelua conducerea în Consiliul European prin Antonio Costa, fostul premier portughez. În vreme ce actualul premier din Estonia, Kaja Kallas, va prelua postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă, o funcţie pe care în trecut şi-a dorit-o şi Klaus Iohannis.
Pentru şeful statului răman în acest moment doar două variante, fie postul de Comisar European pentru apărare, fie o funcţie simbolică de reprezentat al UE în relaţia cu Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰