Măsura crucială care dă peste cap planurile UE, în lupta cu criza energetică. Ruşii "folosesc gazul ca armă de război"
Ţările Uniunii Europene se străduiesc să ia măsuri împotriva crizei energiei care poate avea urmări catastrofale: facturi uriaşe, falimente în lanţ şi recesiune economică. Reuniţi de urgenţă, miniştrii energiei din cele 27 de state au cerut Comisiei Europene să prezinte, până marţi, un plan concret de acţiune. Ei nu s-au putut, însă, pune de acord asupra unei măsuri cruciale: plafonarea preţului de achiziţie a gazului importat din Rusia.
De Redactia Observator la 10.09.2022, 10:50Guvernele Uniunii Europene sunt hotărâte, cel puţin în principiu, să renunţe la principiul liberalizării şi să intervină direct pe pieţele de energie. Aceasta pentru că, după ce Rusia a redus livrările de gaz chiar şi cu 90%, pe piaţă s-a instalat panica, iar variaţiile preţului au devenit insuportabile. Fenomenul s-a transmis şi pe piaţa energiei electrice, deoarece preţul acesteia este legat de cel al gazului, printr-o decizie a Uniunii.
Ruşii, acuzaţi că "au folosit gazul ca armă de război"
"Marea interferenţă (n.r. pe piaţă) este cea a guvernului rus. Ei, prin deciziile lor, au folosit gazul ca o armă de război, iar asta a afectat întreaga piaţă. Nu putem să ne comportăm ideologic şi să spunem că nu ne vom atinge de piaţă", susţine Eamon Ryan, ministrul Mediului din Irlanda.
O măsură mult discutată ar fi fost impunerea unei limite superioare pentru preţul gazului importat din Rusia. Dar Vladimir Putin a avertizat că, în acest caz, ar fi oprit total exportul de petrol şi gaz. Aşa că Ungaria s-a opus acestei măsuri, pe motiv că sistarea livrărilor de gaz rusesc ar însemna o tragedie pentru consumatorii europeni. S-a propus atunci limitarea preţului pentru toate importurile de gaz, nu doar din Rusia, dar mai multe state resping şi această idee. Soluţia a fost lăsată în seama Comisiei Europene.
- La iarnă, România ar putea rămâne fără curent în orele de vârf. Cine ar putea fi primii debranşaţi, pentru...
- Ungaria blochează plafonarea prețului gazului rusesc la reuniunea de urgență a UE
- Va rămâne România fără energie la iarnă? Ciucă: "Nu identificăm riscul. Trebuie să fim pregătiți, să avem...
"Aşteptăm de la Comisie propuneri pentru o intervenţie de urgenţă, temporară (n.r. pe piaţă), inclusiv plafonarea gazului, plafonarea preţului la gaz", a declarat Josef Sikela, ministrul ceh al Industriei.
Măsuri UE împotriva crizei energetice
Tot Comisia trebuie să prezinte, până marţi, măsuri concrete pe alte câteva direcţii. Mai întâi, taxarea veniturilor suplimentare ale celor ce produc energie din surse mai ieftine decât gazul: nucleară, eoliană şi pe cărbune. Fondurile astfel obţinute vor servi la scăderea facturilor pentru consumatori. Apoi, o reducere coordonată a cererii de energie electrică la nivelul Uniunii. Şi nu în ultimul rând, un mecanism de asistenţă pentru firmele energetice care nu pot face faţă creşterii explozive a preţului la gaz. România a susţinut, în cursul discuţiilor, plafonarea preţului la gazele ruseşti şi decuplarea preţului energiei electrice de cel al gazului. O nouă reuniune ministerială ar putea avea loc după ce Comisia va prezenta propunerile concrete.