Video Restart Energy, un furnizor privat de energie, ar fi furat 18 milioane de dolari din banii investitorilor. Reacţia companiei
Au furat 18 milioane de dolari din banii investitorilor. Este acuzaţia adusă administratorilor Restart Energy, un furnizor privat de energie din România. Compania din Timişoara ar fi convins mai mulţi oameni de afaceri să cumpere criptomonede şi să le investească într-un proiect de energie regenerabilă. Procurorii susţin însă că banii au fost retraşi şi cheltuiţi pe excursii, imobile şi maşini de lux.
Administratorii companiei private de energie, dar şi presupuşii lor complici au fost săltaţi de mascaţi într-o operaţiune fulger, care a inclus 66 de percheziţii în nouă judeţe. Armand Domuţa este, spun procurorii, creierul acestui grup infractional organizat, care a creat un prejudiciu uriaş, de aproape 18 milioane de dolari. Modul de operare i-a uimit până şi pe anchetatori.
Afacerea s-a dovedit însă o escrocherie, susţin procurorii
Totul a început în 2018. Domuţa, preşedintele Restart Energy şi vicepreşedintele Renato Doicaru au convins mai mulţi oameni de afaceri să investească într-o afacere care le promitea că pot vinde energie oricui are nevoie, oriunde pe glob, prin intermediul unei platforme electronice de trading pe care se utiliza doar o criptomonedă proprie. Au atras circa 30 de milioane de dolari cu promisiuni că până în 2023 vor dezvolta o franciză globală şi vor genera venituri de aproape 4 miliarde de dolari.
"Proiectul nostru conectează direct producătorii de consumatori folosind tehnologia blockchain şi tokenii noştri MWAT în mai mult de 35 de ţări care au pieţe nereglementate de energie", a declarat Armand Domuţa, preşedinte Restart Energy. Cele mai multe, de pe continentul african. "Fiind acea zonă în care s-au montat în ultima vreme foarte multe panouri fotovoltaice este văzută ca o zonă în care se produce energie, dar nu se consumă energie. Consumul acolo fiind relativ mic. Ca atare, ofertă mare, consum mic înseamnă preţuri mici", a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă.
- Burduja: România a devenit anul trecut numărul 1 la producţia de gaz din UE. Care este stadiul proiectului Neptun...
- Cele mai importante tendinţe din piaţa de energie şi gaze
- Bolojan anunţă măsuri pentru reducerea preţurilor la energie: "Într-un an, doi, o să avem hidrocentrale...
- Prosumatorii români vor fi plătiţi lunar pentru energia livrată în reţea
- Cum ar putea România să devină cel mai mare producător de gaze din UE
Reacţia companiei
Afacerea s-a dovedit însă o escrocherie, susţin procurorii. Cu ajutorul unor contabili şi specialişti IT, iniţiatorii proiectului ar fi transferat monedele achiziţionate de investitori din patrimoniul firmei în portofelele virtuale personale iar apoi le-au schimbat în bani reali, retraşi de la automate. Operaţiunile au avut loc între 2018 şi 2024, iar prejudiciul s-ar ridica la aproape 18 milioane, cât au costat 25.000 de unităţi ale criptomonedei care între timp nu mai valorează nimic. Sumele au fost cheltuite pe excursii, case, maşini sau au fost date sub formă de împrumut unor angajaţi care ştiau că au loc acţiuni financiare ilegale.
Compania Restart Energy a fost înfiinţată în 2015 şi încheia anul 2023 cu afaceri de 67 de milioane de euro. Potrivit ANRE, are 700 de clienţi. Obligațiunile societăţii din Timişoara au fost suspendate azi de la tranzacționare pe bursă, în urma anchetei derulate. "Având în vedere informațiile apărute în mass-media în ultima perioadă, privind ancheta DIICOT, Societatea Restart Energy One S.A. informează că, din informațiile pe care le deține până la momentul publicării prezentului raport, societatea nu este parte în aceste cercetări. Compania va reveni cu informații suplimentare și clarificări, imediat ce acestea vor fi disponibile", se arată în comunicatul companiei.
Reacţia ANRE
"Începând cu anul 2021 şi până în prezent ANRE a efectuat un număr de 4 acţiuni de control de tip inspecţie/verificare şi 6 acţiuni de control de tip supraveghere la operatorul economic RESTART ENERGY ONE S.A., licenţiat în activitatea de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale (licenţă retrasă la cerere în baza Deciziei ANRE nr. 2158/24.11.2021)
Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care titularul de licenţă de furnizare energie electrică/gaze naturale și-a îndeplinit obligațiile legale prevăzute de legislaţia emisă de ANRE, în vigoare pentru perioada supusă controlului. În urma finalizării acţiunilor de control, pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate un număr de 8 sancţiuni de tip avertisment şi 122 de sancţiuni de tip amendă, în cuantum total de 1.050.000 lei. (800.000 lei pentru gaze naturale şi 250.000 lei pentru energie electrică)", a transmis ANRE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰