Mesajul Chinei după ce SUA şi Ucraina au acuzat că plănuişte să trimită arme Rusiei: "China este de partea păcii"
Beijingul 'a fost întotdeauna de partea păcii şi a dialogului', i-a transmis diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, fost ministru de externe, şefului diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, potrivit EFE, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 20.02.2023, 09:31Ministerul de Externe chinez a precizat duminică seara, într-un comunicat, că la această întâlnire, care a avut loc sâmbătă,Wang Yi - directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), i-a transmis lui Dmitro Kuleba că Beijingul 'a subliniat întotdeauna necesitatea de a promova pacea şi dialogul'.
De la invazia rusă în Ucraina, China a menţinut o poziţie ambiguă
Wang, care în virtutea poziţiei sale se situează peste ministrul de externe chinez, a afirmat că ţara sa este 'este dispusă să lucreze cu comunitatea internaţională pentru a evita deteriorarea şi mai mult a situaţiei'. China şi Ucraina, a afirmat înaltul responsabil chinez, sunt 'parteneri strategici' şi i-a mulţumit Kievului pentru 'aderarea sa la principiul unei singure Chine', exprimându-şi totodată speranţa că relaţiile dintre cele două ţări 'se vor dezvolta într-un mod constant' şi de acum înainte.
La rândul său, Dmitro Kuleba a declarat că 'nicio ţară nu speră să ajungă la pace atât de mult ca Ucraina' şi că guvernul său 'acordă o mare importanţă statutului internaţional şi influenţei importante a Chinei', potrivit comunicatului Ministerului de Externe chinez.
- China plănuieşte să trimită arme letale Rusiei în războiul din Ucraina, avertizează Antony Blinken
- Rusia și China își încep exercițiile navale în Oceanul Indian. Opoziția din Africa de Sud crede că țara lor...
- Un influent bancher chinez, de negăsit. Dispariția lui reaprinde îngrijorările legate de controlul pe care...
'Sper că China va continua să joace un rol constructiv', a declarat şeful diplomaţiei ucrainene. În cadrul intervenţiei sale la Conferinţa de securitate de la Munchen, Wang a declarat: 'Acesta (conflictul din Ucraina) nu se poate rezolva prin soluţii simple. Trebuie să ne gândim la un cadru de lucru, iar Europa trebuie să se gândească la ce fel de rol autonom şi strategic poate juca. Oricât de dificilă ar fi situaţia, nu putem înceta să căutăm pacea'.
Potrivit înaltului oficial chinez, de când 'criza' din Ucraina a început anul trecut, China a sugerat ca Rusia şi Ucraina 'să se aşeze împreună la masa' tratativelor pentru a găsi o 'soluţie politică' la conflict. De la invazia rusă în Ucraina, China a menţinut o poziţie ambiguă, pe de o parte făcând apel la respectarea 'integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor', inclusiv a Ucrainei, pe de alta cerând să se acorde atenţie 'preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor', referindu-se la Rusia. Comunitatea internaţională a solicitat în mod repetat gigantului asiatic să se folosească de bunele sale relaţii cu Moscova pentru a media conflictul (din Ucraina)