Antena Meniu Search
x

Video Un influent bancher chinez, de negăsit. Dispariția lui reaprinde îngrijorările legate de controlul pe care Partidul Comunist vrea să-l impună asupra domeniului

Unul dintre cei mai cunoscuți bancheri miliardari din China a dispărut, a anunțat compania sa. Anunțul trezește din nou îngrijorări legate de o potențială reprimare de către Beijing a personajelor din domeniul financiar și tehnologic. Acesta este directorul executiv al China Renaissance Holdings, nu a putut fi contactat în ultimele zile, a declarat joi compania. Bao este un broker de tranzacții de top în China, printre ai cărui clienți se numără companiile de top din domeniul tehnologiei Didi și Meituan. Anunțul companiei a reînnoit îngrijorările legate de o potențială reprimare de către Beijing a figurilor din domeniul financiar și tehnologic, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 17.02.2023, 20:54

Vezi și

Acțiunile firmei de investiții s-au prăbușit vineri, după ce aceasta le-a spus acționarilor că "nu a reușit să îl contacteze pe Bao Fan". Consiliul de administrație a adăugat că nu are "nicio informație care să indice faptul că indisponibilitatea lui Bao este sau ar putea fi legată de activitatea și/sau operațiunile grupului", relateză BBC. Compania nu a precizat de cât timp lipsește Bao.

Publicația chineză de știri de afaceri Caixin a citat surse care au declarat că angajații nu au reușit să-l contacteze timp de două zile. Ziarul de afaceri a relatat că președintele firmei, Cong Lin, a fost reținut de autorități în septembrie anul trecut din cauza activității sale anterioare la banca de stat ICBC. Se pare că China Renaissance nu a comentat situația lui Cong, însă acesta nu mai figurează ca director pe site-ul companiei sau în cel mai recent raport intermediar al acesteia.

Cazul lui Bao readuce în discuție disparițiile din ultimii ani

Dispariția lui Bao - unul dintre cei mai importanți investitori în tehnologie din China - a evocat din nou istoria directorilor chinezi care au dispărut brusc pentru perioade de timp fără nicio explicație.

Pe acelaşi subiect

Cel puțin șase miliardari din ultimii ani au dispărut pentru perioade de timp după ce au fost raportate conflicte cu Partidul Comunist, potrivit revistei Forbes. În mai multe cazuri, aceștia au fost suspectați că au fost prinși în capcana unor anchete de corupție, de taxe sau de alte abateri. Printre absențele notabile se numără cea a fondatorului grupului Fosun, Guo Guangchang. Omul de afaceri chinezo-canadian Xiao Jianhua a fost, de asemenea, dispărut în 2017. El fusese unul dintre cei mai bogați oameni din China și anul trecut a fost încarcerat pentru corupție.

La sfârșitul anului 2020, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut și el din atenția publicului timp de trei luni, după ce a făcut comentarii critice la adresa autorităților de reglementare a pieței. El urma să își listeze public firma de plăți digitale Ant Financial - ceea ce l-ar fi făcut, cel mai probabil, cel mai bogat om din China.

Bao este văzut ca un titan în industria tehnologică din China. El a fondat China Renaissance în 2005, după o carieră bancară la Morgan Stanley și Credit Suisse. Compania sa a fost la originea unor tranzacții de referință, printre care se numără investiția strategică a Tencent în JD.com, precum și fuziunile dintre Didi și Kuaidi, două dintre cele mai puternice companii de transport în regim de ride-hailing, 58.com și Ganji, precum și dintre giganții Meituan și Dianping, care se ocupă cu livrarea de alimente.

China Renaissance a oferit, de asemenea, consultanță pentru ofertele publice inițiale ale site-urilor de comerț electronic JD.com și Kuashou, precum și pentru listarea Didi la Bursa de Valori din New York în 2021. Într-un articol din 2018, Bao a scris că firma sa a "încrucișat drumuri" cu 70% dintre companiile de internet cunoscute de publicul chinez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Un influent bancher chinez, de negăsit. Dispariția lui reaprinde îngrijorările legate de controlul pe care Partidul Comunist vrea să-l impună asupra domeniului