Antena Meniu Search
x

Video China plănuieşte să trimită arme letale Rusiei în războiul din Ucraina, avertizează Antony Blinken

Divizaţi, dar împreună! Liderii Europei au căzut de acord la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen că trebuie să ajute Ucraina cu mai multe arme. Cu toate acestea, Franţa şi Ungaria şi-au nuanţat discursul. Rusia trebuie înfrântă, dar nu zdrobită, a spun preşedintele Macron. Iar premierul Orban a declarat, din nou, că preferă să fie prieten cu Putin. 

de Redactia Observator

la 19.02.2023, 20:44

Profimedia Images Vezi și

Contrar rezoluției Uniunii Europene de a face front comun împotriva Rusiei, premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea să continue bunele relații cu Putin. Guvernul de la Budapesta nu vede în Rusia o amenințare la adresa securității de pe continent.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: Ne menţinem relaţia economică cu Rusia şi recomandăm întregii lumi occidentale să facă acelaşi lucri, pentru că fără relaţii nu va exista un armistiţiu şi nici discuţii de pace. 

Dacă poziţia Ungariei era de aşteptat, Franţa a uimit, prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron.

"Vreau ca Rusia să fie învinsă în Ucraina. Dar sunt convins că (...) nu va fi o rezolvare militară. Nu cred că Rusia trebuie învinsă complet, (...) să zdrobească Rusia", a spus liderul de la Elyse într-un interviu.

Pe acelaşi subiect

Finlanda şi Suedia văd, însă, un mare pericol în Rusia şi fac demersuri serioase pentru a intra în NATO, Alianţa pe care o văd ca pe o garanţie împotriva agresiunii Moscovei. În faţa inamicului comun, sunt dispuse să uite, însă că au depus cerere de aderare în acelaşi timp.

Mikko Savola, ministrul finlandez al Apărării: Decizia este acum în mâinile Turciei. Va ratifica aderarea noastră mai întâi? Sau amândouă (Finlanda şi Suedia - n.r.) în acelaşi timp? 

Blinken avertizează: China plănuieşte să trimită arme letale Rusiei în războiul din Ucraina

În altă ordine de idei, Statele Unite avertizează: China ar putea fi pe cale să ofere Rusiei arme letale în războiul din Ucraina.

"Am vorbit despre războiul purtat de Rusia şi despre îngrijorările pe care le avem cu privire la faptul că China are în vedere să ofere sprijin letal Rusiei", a declarat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken. Întrebat ce ar însemna concret acest lucru, şeful diplomaţiei americane a răspuns: "În principal arme''.

Vicepreşedinta americană Kamala Harris, care s-a aflat sâmbătă la Munchen, a pus şi ea la îndoială neutralitatea Chinei. SUA sunt "deranjate de faptul că Beijingul şi-a aprofundat relaţiile cu Moscova de la începutul războiului", a spus ea. "Orice acţiune a Chinei de a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele şi să submineze şi mai mult o ordine bazată pe reguli", a avertizat vicepreşedinta.

Între timp, pe linia frontului continuă luptele şi bombardamentele. În Bahmut se desfăşoară scene ireale de luptă. Schimburile de focuri din tranşee, filmate de camera video a unui soldat ucrainean, arată o încleştare pe viaţă şi pe moarte pentru poziţiile-cheie. 

Ruşii continuă să semene teroare şi printre civili. Au atacat cu artilerie o localitate din Herson. Opt localnici au fost răniţi, iar trei membri ai unei familii au murit. Ca represalii, un spital pentru soldaţi ruşi din Berdiansk a fost incendiat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » China plănuieşte să trimită arme letale Rusiei în războiul din Ucraina, avertizează Antony Blinken