Mica România din Marea Britanie: Burnt Oak, cartierul londonez al românilor
I se spune Mica Românie din Marea Britanie. E cartierul londonez în care aproape jumătate dintre locuitori sunt români. Acolo trăiesc, acolo muncesc și acolo și-au pus pe picioare afaceri de succes.
De Bianca Iacob la 10.02.2020, 00:54I se spune Mica Românie din Marea Britanie. E cartierul londonez în care aproape jumătate dintre locuitori sunt români. Acolo trăiesc, acolo muncesc și acolo și-au pus pe picioare afaceri de succes. Să cunoaștem povestea celor care, chiar și după Brexit, sunt hotărâți să rămână în Regat.
E o mică Românie în Londra. Un cartier întreg în care, orice uşă ai deschide, se simt arome dulci de-acasă.
E universul românesc pe care Ovidiu Şarpe l-a creat aici, cu gândul la bunica lui.
”Nu simt numai că sunt în România, dar simt și că m-am întors în copilărie. Văd toate prăjiturile pe care le mâncam la bunica la cofetărie”, spune un client.
Ovidiu a fugit din România în urmă cu 40 de ani, s-a stabilit la Londra şi a devenit primul antreprenor român printre britanici. A deschis aici și o cofetărie, dar și un restaurant cu preparate tradiționale românești.
OVIDIU ŞARPE, antreprenor român din Londra: Îmi iubesc țara, România, pentru că sunt roman, dar tin si la aceasta tara care mi a dat posibilitatea sa am serviciu, sa imi deschid business, sa imi cumpar case, sa imi cresc copiii.
După Brexit, însă, și-a măsuri de precauție.
OVIDIU ŞARPE, antreprenor român din Londra: Și economic, si politic trebuia sa fim uniti, trebuia sa fim cu Europa, dar e tarziu. Deja trebuia să deschid o cofetărie în Valencia. Dacă ouăle se vor sparge într-un coș, mai am un coș.
În Mica Românie din Marea Britanie trăiesc în total aproape jumătate de milion de români., Patru din zece locuitori sunt de-ai noștri, în cartierul londonez Burnt Oak. Româna e a doua cea mai vorbită limbă aici.
Adelina are 22 de ani şi s-a stabilit în Regat de doar 3 luni. Lucrează într-un restaurant românesc, deocamdată, însă cu alte planuri a venit la Londra: e studentă la management.
”Am venit pentru master. Am fost foarte dezamagita in tara mea. După ce am terminat Facultatea de Inginerie a trebuit să îmi găsesc un loc de muncă și mi s-a cerut experiență la doar 22 de ani. Și atunci am spus gata! O să plec si o să-mi continui masterul aici. La ei este doar un an. Sunt foarte fericita ca am luat decizia asta. Sunt un om fericit”, spune Adelina.
Fericiți se declară cei mai mulți români care au plecat să-și facă un rost în Marea Britanie. Vor să rămână acolo – și cel mai probabil vor putea s-o facă. Peste 400 de mii au cerut deja drept de rezidență.