Antena LIVE

Curs valutar

Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Ce argumente invocă

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu crede că este momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, un proces agreat de Comisia Europeană și majoritatea statelor membre UE, transmite publicația Kurier. Acesta invocă numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei și susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, iar o extindere inoportună.

De la 18.11.2022, 22:01
WhatsApp
Vezi și:

În ultimele zile, tot mai multe voci cer ca procesul de extindere a Spațiului Schengen să fie amânat. "Nu este timpul acum să votăm o extindere când sistemul granițelor externe nu funcționează", a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei. Potrivit sursei citate, acesta se opune aderării Bulgariei, României și Croației la Spațiul Schengen din cauza valului de refugiați ce se strecoară în Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost depistați în Austria anul acesta, dintre care circa 75.000 nu aveau documente de înregistrare în vreo țară europeană. "Să extindem un sistem stricat nu poate funcționa. Situația în Europa arată cât se poate de clar că protecția granițelor externe a eșuat", a fost de părere Gerhard Karner.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea extinderii Spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, Croația și România, țări care așteaptă aderarea de ani întregi. "Este timpul să le urăm bun venit", a declarat miercuri comisarul UE de Interne Ylva Johansson. Mai mult, oficialii de la Bruxelles au cerut statelor membre UE să permită celor trei țări candidate "participarea deplină" la Spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie, iar unanimitatea este necesară.

Olanda și Suedia au dubii și vor controale suplimentare

Potrivit nemţilor de la Frankfurter Allgemeine, au existat numeroase indicii de corupție generalizată, de exemplu prin punctul de frontieră Kapitan Andreevo dintre Bulgaria și Turcia, controlat în trecut de rețele mafiote. Luna trecută, Sofia și București au invitat experți din alte țări UE să le viziteze pentru a documenta pregătirile pentru aderare la Schengen. Delegația, care includea 17 țări, a confirmat că ambele țări au îndeplinit cerințele și au depus eforturi suplimentare substanțiale față de 2011. Cu toate acestea, în urmă cu patru săptămâni, parlamentul olandez a cerut guvernului său să opună aderării ambelor țări. Motivul invocat: este nevoie de mai mult timp pentru o evaluare. Nici Suedia nu este încă convinsă.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, la sfârșitul anului trecut, Consiliul a confirmat că Croația îndeplinește toate criteriile. Zagrebul a fost prima țară din UE care a creat un mecanism independent de monitorizare a drepturilor omului la frontieră. Anterior, au existat rapoarte repetate de încălcări grave la granița cu Bosnia-Herțegovina, pe unde au intrat în UE fluxuri necontrolate de migranţi. Mecanismul a fost reînnoit și înăsprit la începutul lunii noiembrie, mai scrie sursa citată.

Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară

Comisia Europeană și-a exprimat, miercuri, sprijinul ferm privind aderarea României și Bulgariei în Schengen, însă partea bulgară rămâne pesimistă. Există amenințare ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă circulație, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru Bulgaria, precizează ziarul bulgar Capital

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia Europeană a salutat reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație. 

Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, poziția CE nu este suficientă pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. În timp ce Croația a primit deja sprijinul clar al celorlalte state membre, cel puțin două dintre acestea se opun aderării României și Bulgariei. Este vorba de Olanda și, încă neoficial, și Suedia.

Potrivit surselor citate de ziarul bulgar Capital, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare.

Daniel Murărescu

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

spatiul schengen romania olanda croatia austria aderare
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025