Antena Meniu Search
x

Schengen. Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară

Comisia Europeană și-a exprimat, miercuri, sprijinul ferm privind aderarea României și Bulgariei în Schengen, însă partea bulgară rămâne pesimistă. Există amenințare ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă circulație, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru Bulgaria, precizează ziarul bulgar „Capital”. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 18.11.2022, 10:44

Schengen. Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară
Schengen. Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia Europeană a salutat reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație. 

Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, poziția CE nu este suficientă pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. În timp ce Croația a primit deja sprijinul clar al celorlalte state membre, cel puțin două dintre acestea se opun aderării României și Bulgariei. Este vorba de Olanda și, încă neoficial, și Suedia.

Potrivit surselor citate de ziarul bulgar Capital, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare.

Nou obstacol pentru Bulgaria și România

Pe acelaşi subiect

"Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. "Mă aştept ca statele membre să ia această decizie pozitivă importantă şi istorică. Un moment de mare mândrie pentru cetăţenii celor trei ţări. Şi, cel mai important, o decizie în interesul nostru, al tuturor", a adăugat Ylva Johansson.

Însă poziția fermă a CE nu este suficientă pentru a liniști unele state membre. Presată politic de afluxul de migranți nu numai din Ucraina și Orientul Mijlociu, ci și din Balcanii de Vest, Slovenia a anunțat că va impune controale suplimentare la frontieră în mod unilateral dacă Croația vecină se va alătura.

Dar intrarea Croației în Schengen este sigură. Pentru ceilalți doi candidați, România și Bulgaria, a mai apărut un obstacol în calea acestui obiectiv, și anume opoziția suedeză, care a subliniat că crima organizată și corupția din cele două state vecine reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitorul Schengen. 

În mod ironic, comisarul Ylva Johansson este membră a Partidului Social Democrat din Suedia – una dintre formațiunile care a votat împotriva aderării celor două țări balcanice. Întrebată despre această situație, ea a răspuns: „Crima organizată este o problemă în întreaga UE și nu în ultimul rând în Suedia. De aceea este important să se întărească legea prin noul cod de frontieră Schengen pe care l-am propus pentru a asigura cooperarea între diversele instituții”. 

Bulgaria pariază pe sprijinul Franței

Salvarea ar putea veni din partea Franței. Deja un mediator între Bulgaria și Macedonia de Nord, diplomația de la Paris a demonstrat că poate găsi soluții în situații care par fără ieșire. Dacă Franța va interveni de partea statelor candidate, pentru aderarea la Schengen, atunci rezultatul ar putea fi unul pozitiv. 

„Franța salută eforturile serioase depuse de Bulgaria pentru a îndeplini pe deplin criteriile de aderare la spațiul Schengen și încurajează autoritățile naționale să continue neobosite pe această cale încurajatoare și importantă pentru controlul granițelor statelor membre UE”, a comentat ambasada franceză din Sofia.

Este necesară unanimitatea deplină a Consiliului European pentru a lua cele două decizii - pentru Croația, precum și pentru Bulgaria și România, împreună. Potrivit unei surse diplomatice citate de ziarul bulgar „Capital”, Olanda va cere separarea României de Bulgaria la vot. În practică, din cauza problemelor politice interne din Țările de Jos, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia. CE a explicat pentru „Capital” că nu se discută intrarea celor două țări balcanice cu condiții suplimentare sau cu o perioadă "de probă". Dacă decizia privind Bulgaria nu este luată în decembrie, nu este clar când această problemă va reveni pe agenda UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Schengen. Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară