Antena Meniu Search
x

Video Când va fi luată decizia finală privind intrarea României în Schengen. Votul trebuie să fie unanim

A venit momentul ca România să fie primită în spaţiul Schengen. Este recomandarea oficială făcută de Comisia Europeană. Ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile tehnice şi a trecut cu brio de evaluarea legată de gestionarea frontierelor. Decizia finală va fi luată în luna decembrie, iar votul trebuie să fie unul unanim. În continuare două state dau semne că s-ar opune aderării: Olanda şi Suedia. 

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 19:52

Vezi și

"Este timpul să spunem: Bine aţi venit!", a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne. Mesajul Comisiei Europene e limpede: România îndeplineşte criteriile de aderare din 2011, aşteptarea a fost prea lungă şi e momentul să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, la pachet cu Bulgaria şi Croaţia. "Uniunea Europeană este pregătită le primescă. Mă aştept ca statele membre să ia această decizie importantă, istorică, un moment de mândrie pentru cetăţenii acestor ţări şi, cel mai important, o decizie în interesul nostru", spune Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

România, pregătită să intre în spaţiul Schengen

Concluziile evaluării de luna trecută arată că ţara noastră deja respectă normele Schengen, fără să se bucure de privilegiile spaţiului european fără frontiere. "Evaluarea a venit ca urmare a unor întrebări cerute de unele state membre. Misiunea nu doar că s-a încheiat foarte pozitiv, dar a reafirmat cât de pregătite sunt cele două ţări pentru a adera la Schengen", a precizat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

"Potrivit raportului, România este un exemplu de bune practici la nivel european. Reconfirmă că România continuă să aplice la standarde înalte acquis-ul Schengen", susţine Lucian Bode, ministrul de Interne. Raportul prezentat azi va ajunge pe masa Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne al UE, care va vota pe 8 decembrie cu privire la aderare. Un obstacol a fost de-a lungul timpului Mecanismul de cooperare şi verificare. Instituit în 2007, teoretic temporar, dar în vigoare şi azi, invocat de Olanda ca motiv de opoziţie, ar putea fi închis chiar luna aceasta, după ce Klaus Iohannis a promulgat legile Justiţiei.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii Guvernului de la Amsterdam n-au participat la evaluarea din octombrie, iar acum vor să vină în control. Potrivit surselor Observator, Lucian Bode a discutat săptămâna trecută cu omologul său, care vrea lămuriri cu privire la acordarea vizelor de către ţara noastra pentru cetăţeni din ţări non-Schengen precum Republica Moldova, Ucraina şi Serbia. 

Cine se opune aderării noastre la Schengen

Nici opoziţia din Suedia nu ne vrea în Schengen. "Am discutat de mai multe ori cu omologul meu, care m-a asigurat că Guvernul Suedez susține pe deplin aderarea României la Spațiul Schengen", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. "Sunt în contact atât cu Guvernul, cât şi cu Opoziţia din Suedia, înţeleg că discuţiile sunt în desfăşurare şi sper că această comunicare va rezolva chestiunea", crede Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne. 

430 de milioane de europeni, din 26 de state, inclusiv patru naţiuni care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, se bucură de calitatea de membru în Spaţiul Schengen. Cel mai mare avantaj al aderării este legat de libertatea totală de circulație dintr-o țară membră în alta a persoanelor și mărfurilor pe care le transportă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Când va fi luată decizia finală privind intrarea României în Schengen. Votul trebuie să fie unanim