Ministrul ucrainean de Externe a anunţat la Bucureşti că nu renunţă la Crimeea şi a criticat NATO pentru situaţia din Marea Neagră
Crimeea nu poate rămâne sub controlul Rusiei, pentru că Moscova o va folosi pentru noi agresiuni. O spune şeful diplomaţiei de la Kiev care a cerut ajutorul NATO pentru a întări securitatea la Marea Neagră. Declaraţia a fost făcută în cadrul discuţiilor de la Bucureşti despre strategia diplomatică şi militară din zonă, la care au participat mai mulţi miniştri ai Apărării şi de Externe din Europa.
De Redactia Observator la 13.04.2023, 20:03Dublarea numărului de nave de luptă ale Rusiei din Marea Neagră de luna trecută este un motiv de îngrijorare pentru aliaţi, dar şi pentru România. Doar circa 300 de kilometri despart ţara noastră de cea mai mare bază navală rusească, cea de la Sevastopol. Ameninţarea Moscovei vine şi prin cele două submarine nucleare mobilizate în apropierea Crimeei. Pot lansa rachete de tip Kalibr la o distanţă de peste 800 de kilometri. Un atac la gurile Dunării este şi el luat în calcul de NATO.
Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: În loc de pace şi stabilitate, regiunea Mării Negre a devenit ţinta principală a agresiunii Rusiei. Rusia şi-a extins controlul spre partea de nord-vest a Mării Negre, în apropierea apelor teritoriale ale României.
Dmytro Kuleba, minstrul ucrainean de Externe: Marea Neagră este exemplu a cât de repede lucrurile se pot deteriora şi pot apărea ameninţări. Îmi pare rău să spun, dar cred că Occidentul nu are o strategie concretă privind Marea Neagră, în timp ce Rusia are deja una. Una agresivă şi barbară.
Bucureştiul, centrul diplomaţiei europene
Tocmai pentru a stabili o strategie legată de securitatea la Marea Neagră, peste 20 de delegaţii ale miniştrilor apărării din întreaga Europă au sosit astăzi la Bucureşti. Printre cei prezenţi a fost şi mâna dreaptă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Oleksii Reznikov, ministrul apărării din Ucraina.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: Apreciem foarte mult modul în care românii ajută ucrainenii. Inclusiv din punct de vedere economic, politic.
România şi statele aliate monitorizează cu atenţie activitatea militarilor ruşi din drone ridicate inclusiv de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. NATO trimite săptămânal avioane de spionaj pe flancul estic iar exerciţiile militare din apele teritoriale ale României se desfăşoară lunar.