Miza României la summit-ul NATO de la Madrid din 29 iunie. Marea Neagră a devenit cel mai fierbinte punct al planetei după războiul din Ucraina
Mai mulţi soldaţi NATO în ţara noastră şi nave de luptă în Marea Neagră. Sunt cele două mize ale României la summitul aliantei, la Madrid. Până atunci, comandanţii români ai Diviziei de Sud Est a NATO spun că sunt gata de luptă în cazul în care Rusia va ataca vreuna dintre ţările membre.
De Laurenţiu Rădulescu la 06.06.2022, 20:06Invazia rusă în Ucraina a transformat Marea Neagră în cel mai fierbinte punct al planetei anul acesta. 12 nave de desant şi atac ale ruşilor desfăşoară exerciţii militare în această perioadă la câteva sute de kilometri de România.
Insula Şerpilor, aflată la 45 de kilometri de ţărmurile româneşti devine bază pentru rachetele ruseşti iar Crimeea, aflată la aproape 200 de kilometri de apele noastre teritoriale, este ocupată de Federaţia Rusă.
Dorin Toma-comandant Divizia de sud est NATO: Suntem pregătiţi. Acest comandament este pregătit dacă alianţa îi cere să îşi îndeplinească misiunea, indiferent unde.
La summitului NATO de la Madrid din 29 iunie, România va discuta posibilitatea disclocării unui număr mai mare de soldaţi străini pe teritoriul ţării dar şi prezenţa sporită şi permanentă a unei grupări navale permanente a alianţei în Marea Neagră. În afara fregatelor moderne Regele Ferdinand şi Regina Maria, flota militară a României este aproape inexistentă. Ne apărăm apele teritoriale de pe ţărm, cu rachete antiaeriene ale aliaţilor.
România cere mai mulţi militari NATO
Dorin Toma- comandant Divizia Sud-Est NATO: Prezenţa la Marea Neagră este în măsură să descurajeze atât prezenţa naţională, cu structurile terestre, câţt şli structurile internaţionale. Misiunile de descurajare sunt vizibile.
Laurenţiu Rădulescu reporter Observator: Un prim pas a fost făcut în urmă cu două luni şi jumătate. Atunci când NATO a creat un grup d eluptă format din 1000 de militari, condus de armata franceză. Pe lângă ei mai sunt prezenţi ai 2000 de militari din Statele Unite ale Americii.
Pe lângă cei aproape 3 mii de soldaţi ai Alianţei, NATO a activat şi forţa de reacţie rapidă, coordonată în România de Comandamentul de Sud Est.
Cristian Dan general-forţele terestre: Are un timp extrem de scurt de răspuns. Este un timp extrem de rapid, foarte rapid.
În prezent România are al doilea contingent de militari ca mărime din zonă, după Polonia, unde sunt prezenţi aproape 10.500 de soldaţi străini.