Antena Meniu Search
x

Video Cum funcționează sistemul de rachete HIMARS, pe care SUA îl trimit în Ucraina. Va fi cea mai importantă armă împotriva rușilor

Elicoptere de atac, rachete, radare şi vehicule blindate. E doar o parte din tehnica de luptă care va ajunge în Ucraina şi care valorează peste 700 de milioane de euro. Însă cea mai importantă armă împotriva soldaţilor ruşi va fi sistemul de rachete HIMARS, aflat şi în dotarea militarilor români.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 04.06.2022, 19:43

Vezi și

Sistemul antiaerian HIMARS este unul dintre cele mai performante baterii antiaeriene din lume.

Există şi în România, iar aici primele trageri vor începe în acest an. Sistemul este format dintr-un camion care are amplasat în spate şase rachete. Dacă în mod normal poate lovi până la peste 450 de kilometri distanţă, Statele Unite susţin că muniţia pe care o livrează acum în Ucraina nu va fi capabilă să atingă ţinte decât până la cel mult 80 de kilometri. 

Rachetele pot fi interschimbabile. Au o lungime de 7 metri, cântăresc aproape 10.000 de kilograme fiecare, sunt ghidate prin sisteme gps şi pot atinge o viteză de 85 de kilometri pe oră. Calibrul obuzierelor este de 227 de milimetri.

Pe lângă aceste sisteme de artilerie, SUA a aprobat şi livrarea unor radare mobile, proiectile de artilerie, arme de bruiaj, rachete şi radare antiaeriene.

Pe acelaşi subiect

Se duc lupte grele în Severodoneţk, ucrainenii încearcă să-i împingă pe ruși afară din oraș

"Luptele de stradă" au continuat, sâmbătă, în zona industrială Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei unde, potrivit Kievului, Moscova "îşi aruncă toată forţa” în bătălie, la mai bine de 100 de zile de la începutul războiului, notează AFP.

"Situaţia din întreaga regiune este extrem de dificilă. Luptele se concentrează în prezent la Severodoneţk pentru că (...) armata rusă şi-a aruncat toată forţa în această bătălie", a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Sergui Gaidai, într-un interviu postat pe social media.

Armata ucraineană susţine că unităţile ruse se consolidează în apropiere de Sloviansk, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva către oraşul din est. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cum funcționează sistemul de rachete HIMARS, pe care SUA îl trimit în Ucraina. Va fi cea mai importantă armă împotriva rușilor