Momentul în care un tanc ucrainean striveşte un blindat american MaxxPro. Mecanicul s-ar fi panicat, urma să fie lovit de o dronă. VIDEO
Război în Ucraina. Soldaţii ucraineni au publicat imagini noi care fac lumină în legătură cu un incident pe care, cel mai probabil, nici scenariştii de la Hollywood nu şi l-ar fi putut imagina pentru filmele de război. Mecanicul unui tanc ucrainean T-72B3, posibil panicat pentru că urma să fie lovit de o dronă, s-a urcat cu tancul pe un blindat tactic american M1224 MaxxPro.
De Redactia Observator la 22.06.2023, 14:44Incidentul s-a petrecut petrecut la mijlocul lunii iunie pe frontul de sud, în direcţia Velika Novosilka. Imaginile publicate atunci de surse pro-ruse arătau un tanc ucrainean T-72B3 în timp ce zdrobea pur şi simplu un blindat american M1224 MaxxPro. Mecanicul s-ar fi panicat încercând să evite o drona kamikaze rusească "Lancet", potrivit canalului OSINTdefender. Scenele erau surprinse din aer de o dronă a ruşilor.
Imagini publicate recent, de soldații ucraineni de data această, arată un nou unghi al incidentului. Filmat de la sol, tancul ucrainean apare cu ţeava tunului în pământ şi urcat pe jumătate din blindatul american. Ambele vehicule militare par să se afle pe teritoriul controlat de ucraineni așa că este probabil ca cel puțin tancul să fie recuperat și reparat. Nu se ştie ce daune a suferit blindatul american, dar par a fi severe, potrivit OSINTdefender.
În imaginile surprinse de drona rusească, în primă fază, tancul împinge vehiculul MRAP american, cel mai probabil încercând să evite atât drona, cât şi să calce pe minele de teren. La un moment dat, soldaţii ucraineni părăsesc MaxxPro-ul, apoi tancul se suie pe el.
Drona rusească Lancet, simplă, dar foarte eficientă
- Rușii amenință că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești: "Va fi un răspuns foarte serios în curând"....
- "Poarta spre Crimeea", avariată. Un pod dintre Crimeea și Herson, lovit de ucraineni cu rachete Storm Shadow....
- O ţară din Europa de Est, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. NATO se uită spre România -...
Drona explozivă rusească Lancet-3, simplă şi ieftină, a devenit pe parcursul războiului din Ucraina un atu notabil al armatei ruse, fiind eficientă îndeosebi în atacurile asupra pieselor de artilerie occidentale furnizate armatei ucrainene. "Mica dronă rusească Lancet se impune ca o armă predilectă a Moscovei pentru a combate afluxul de echipamente adverse, jucând mai ales rolul de contrabaterie dronizată. O soluţie tipică pentru conflictele de durată", explică consultantul francez Stéphane Audrand.
Fabricată de compania Zala Aero, care face parte din grupul Kalaşnikov, această dronă lungă de circa 1,6 metri, este prevăzută cu patru aripi şi cu o elice posterioară, s-a remarcat în ultimele luni prin eficacitatea sa şi producţia ei nu pare deloc să fie afectată de sancţiunile occidentale impuse Rusiei. Imagini publicate de Rusia arată cum dronele Lancet au lovit 23 de radare sau centre de control radar, precum şi 31 de sisteme antiaeriene ucrainene, plus numeroase obuziere de calibrul 155 mm şi alte echipamente.
Atunci când un obuzier ucrainean deschide focul, comandamentul rus îl localizează cu ajutorul radarelor antibaterie şi îl atribuie automat celei mai apropiate drone Lancet-3, care apoi îl va lovi dacă amplasamentul obuzierului nu a fost schimbat rapid, explică analistul militar indian Girish Linganna.
Cu un cost unitar estimat între 20.000 şi 40.000 de dolari, Lancet-3 are în plus avantajul că cel puţin deocamdată este puţin vulnerabilă în faţa mijloacelor defensive ale armatei ucrainene. Cea mai eficientă modalitate de apărare în faţa acestei drone rămâne aşa-numita "bulă de foc", adică un grup de soldaţi să tragă în direcţia ei cu arme uşoare, un dezavantaj al acestei drone fiind că este relativ lentă, dar accelerează când ajunge aproape de ţintă.
Prima versiune a dronei Lancet a fost utilizată în Siria în 2019. O versiune modernizată a fost observată în acţiune în Ucraina în iulie 2022, iar din octombrie lansările ei au devenit zilnice. Rusia reuşeşte acum să producă această dronă în mari cantităţi, cu ajutorul unor componente uşor accesibile.