Descoperire istorică, anunţată de NASA: 7 PLANETE de mărimea Pământului, orbitând în jurul unei stele. Unele ar putea găzdui VIAŢĂ
Agenţia Spaţială Americană (NASA) anunţă o descoperire considerată istorică. Este vorba despre 7 planete de mărimea Terrei, care orbitează în jurul unei stele.
De Redactia Observator la 23.02.2017, 00:48Agenţia Spaţială Americană (NASA) anunţă o descoperire considerată istorică. Este vorba despre 7 planete de mărimea Terrei, care orbitează în jurul unei stele. "Este o cheie către viaţă", spun cei de la NASA.
În cadrul conferinţei de presă, cercetătorii de la NASA au anunţat descoperirea a unui sistem cu 7 planete de mărimea Pământului, care orbitează în jurul unei stele, aflată la 40 de ani lumină de Terra. "Este o cheie către viaţă", au declarat cei de la NASA.
3 dintre aceste planete se află într-o zonă aşa-zis "locuibilă", adică distanţa faţă de steaua în jurul căreia orbitează este favorabilă vieţii. Cercetătorii spun că descoperirea este extrem de importantă în eforturile pe care le fac, pentru a descoperi dacă există şi alte surse de viaţă în Univers în afara Pământului.
Într-un video postat pe site-ul NASA, cercetătorii califică descoperirea lor drept "o comoară de planete".
- Protagonista MOMENTULUI DE INFARCT de pe cel mai înalt zgârie-nori din Dubai a ajuns la Poliţie. Oamenii legii au...
- CAZ HALUCINANT în Constanţa. O asistentă a încurcat fişele şi a declarat mort un pacient viu. Şi i-a anunţat...
- Trei deţinuţi români, EVADARE SPECTACULOASĂ dintr-o închisoare din Florenţa. Poliţia italiană, ÎN ALERTĂ!
Sistemul celor 7 exoplanete asemănătoare Terrei a fost descoperit cu ajutorul telescopului spațial Spitzer, dar și a unor telescoape de pe Pământ. Cei de la NASA au mai spus că toate cele şapte planete au potenţialul de a conţine apă în stare lichidă.
Steaua în jurul căreia planetele orbitează se numește Trappist-1 din Constelația Vărsătorului. E o stea rece, cu densitate scăzută, care are un diametru de aproximativ 8% din cel al Soarelui.
”Totuşi, steaua este atât de mică şi de rece, încât cele şapte planete au valori temperate de căldură, fapt ce înseamnă că acolo ar putea exista apă lichidă - şi poate chiar viaţă, la suprafaţă”, a declarat Michaël Gillon, cercetător la Universitatea Liège din Belgia.
Potrivit astronomilor americani, proximitatea acestui sistem stelar şi mărimea considerabilă a celor şapte exoplanete în raport cu dimensiunea stelei Trappist-1 fac din noua formaţiune cerească ”o ţintă perfectă pentru cercetare”. Savanţii speră să scaneze în viitorul apropiat atmosferele celor şapte exoplanete pentru a descoperi eventuale ”amprente” ale vieţii, precizează Reuters, citat de News.ro.
Cercetătorii estimează că steaua Trappist-1 are o vârstă de cel puţin 500 de milioane de ani, însă speranţa ei de viaţă este de 10 trilioane de ani. Prin comparaţie, Soarele a ajuns deja la jumătatea speranţei sale de viaţă, care estimată la 10 miliarde de ani.
Astronomul Ignas Snellen de la Observatorul Leiden din Olanda spune că, peste câteva miliarde de ani, când Sistemul Solar nu va mai exista, pentru că Soarele va rămâne fără combustibil, steaua Trappist-1 va fi încă o stea foarte tânără .
”Trappist-1 îşi arde hidrogenul atât de încet, încât această stea va trăi pentru încă alte 10 trilioane de ani. Iar acest interval reprezintă o perioadă suficient de mare de timp pentru ca viaţa să evolueze pe planetele sale”, a mai declarat olandezul.
Sursa: Observator, News.ro