Antena LIVE

NATO: Toți aliații au convenit că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a alianței. Germania: Nu este momentul

Membrii NATO sunt de acord ca Ucraina să adere, în cele din urmă, la Alianţă. Anunţul a fost făcut de secretarul general NATO înaintea unei reuniuni a aliaţilor Kievului, în Germania. Posibila aderare a Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană NU va fi discutată vineri la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein. Anterior, ministrul german al Apărării a avertizat că uşa pentru aderare e deschisă puţin, dar momentul încă nu a venit.

De la 21.04.2023, 12:29
Jens Stoltenberg şi Volodimir Zelenski Profimedia

Vorbind înaintea reuniunii Grupului de Contact al Apărării din Ucraina la baza aeriană Ramstein din Germania, Jens Stoltenberg a declarat reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se încheie, Kievul trebuie să aibă "mijloacele pentru a preveni noi atacuri", iar pe termen scurt, obiectivul principal al Alianței este de a se asigura că Ucraina va învinge Rusia. 

Toţi aliaţii din NATO sunt de acord că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a Alianţei Nord-Atlantice, dar obiectivul principal este acum să ne asigurăm că această ţară va prevala în faţa Rusiei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters. După reuniune, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va susţine o conferinţă de presă comună cu şeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, la ora locală 16:30. 

Subiectul aderării Ucrainei la NATO și al garanțiilor de securitate vor fi pe ordinea de zi la summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius, a declarat șeful alianței militare. Jens Stoltenberg a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica problema aderării şi a garanțiilor de securitate la summit.

"Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți aliații sunt de acord cu asta", a spus Stoltenberg, adăugând că principalul obiectiv al alianței acum este "de a se asigura că Ucraina câştigă". Oficialul a spus că se așteaptă ca aliații NATO "să fie de acord să consolideze și mai mult pachetul NATO pentru Ucraina" la summitul din iulie. 

Pe acelaşi subiect

Aliaţii occidentali se întâlnesc la baza aeriană Ramstein pentru a discuta despre arme pentru Ucraina

Lideri occidentali din domeniul apărării se vor reuni vineri la baza aeriană americană din Ramstein (Germania) pentru a discuta despre noi modalităţi de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei, relatează dpa. Secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a convocat reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, urma să rostească un discurs în deschidere întâlnirii la ora locală 10:00 (08.00 GMT), a precizat Pentagonul.

La fel ca la cele trei reuniuni precedente, cu participare fizică, la Ramstein, sunt aşteptaţi să asiste şi reprezentanţi ai unor state din afara NATO. În total, aproximativ 50 de naţiuni ar urma să participe la această nouă reuniune Danemarca şi Ţările de Jos şi-au anunţat în ajun intenţia de a dona Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, alăturându-se astfel ţărilor care au promis să livreze Kievului diferite modele de Leopard.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a continuat să facă apel la aliaţi pentru accelerarea trimiterii mai multor arme. Kievul este în mare măsură dependent de sprijinul occidental în materie de echipamente militare. De asemenea, şeful statului ucrainean face presiuni pentru ca Ucraina să fie admisă printr-o procedură accelerată la NATO.

Această problemă, care a revenit în prim-plan joi, odată cu vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, i-a divizat pe membrii Alianţei. SUA şi alte state membre, precum Germania, şi-au exprimat rezervele, având în vedere că una dintre condiţiile preliminare pentru aderare este să nu fii implicat în conflicte internaţionale.

Ministrul Apărării din Germania: NU este momentul să se discute aderarea Ucrainei la NATO

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la NATO.  "Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum", a declarat Pistorius joi seara, în cadrul programului ZDF găzduit de jurnalista Maybrit Illner, adăugând că Ucraina este conştientă care este situaţie procesului de luare a deciziilor pe acest subiect. Pistorius a spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci "cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers".

Ministrul ucrainean de externe critică incapacitatea UE de a furniza muniţiile promise

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat joi incapacitatea Uniunii Europene de a-şi pune în aplicare propriul plan de a furniza Ucrainei un milion de obuze, în timp ce statele UE au disensiuni asupra modului de aplicare a acestui plan.

"Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării în comun de muniţii Ucrainei este frustrantă", a scris Kuleba pe Twitter. "Aceasta este o probă asupra autonomiei strategice a UE în luarea de noi decizii cruciale privind securitatea", a mai remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, care a insistat că ţara sa plăteşte "cu vieţi omeneşti" întârzierea sosirii muniţiilor.

Criticile sale vin după ce mass-media internaţionale au dezvăluit divergenţele între partenerii europeni cu privire la participarea unor actori extracomunitari la iniţiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce şi cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni.

În timp ce Franţa doreşte ca numai companiilor europene să li se atribuie contractele pentru această iniţiativă, alte state membre, printre care Polonia, susţin implicarea şi a companiilor din state terţe, precum cele din SUA şi Marea Britanie, mai ales că industria de apărare europeană cu greu ar putea produce un număr atât de mare de obuze în intervalul convenit.

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei se caracterizează printr-o confruntare de înaltă intensitate, cu o folosire intensivă a artileriei şi un mare consum de muniţie. Aliaţii occidentali ai Ucrainei şi-au văzut astfel propriile stocuri de muniţii serios diminuate de ajutorul oferit acestei ţări, iar capacitatea industriei lor de apărare de a produce noi proiectile se află mult sub nevoile armatei ucrainene.

Unii analişti militari cred că muniţia insuficientă este principalul factor care amână contraofensiva majoră anunţată de Ucraina pentru a încerca să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, armata ucraineană are nevoie lunar de 90.000-100.000 de obuze pentru "a descuraja inamicul" şi a putea lansa contraofensive împotriva trupelor ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

nato ucraina rusia aderare germania
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024