Mesaj pentru Rusia. Şeful NATO, vizită neanunțată la Kiev pentru prima dată de la începutul războiului
Secretarul general al NATO efectuează o vizită neanunțată la Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului pe 24 februarie 2022. Jens Stoltenberg a adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în Piața Sf. Mihail din centrul Kievului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit joi la Kiev în prima sa vizită în Ucraina de când Rusia şi-a declanşat invazia împotriva acestei ţări în februarie 2022, a declarat pentru dpa un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.
Stoltenberg a adus un omagiu soldaţilor ucraineni căzuţi la datorie la memorialul amenajat lângă un zid al Mănăstirii Sf.Mihail din centrul Kievului. Agenda vizitei sale nu a fost făcută publică. Surse NATO au declarat că întâlnirile planificate vor fi ţinute în secret din motive de securitate. Încă de la începutul războiului declanşat de Rusia, Stoltenberg a fost considerat un susţinător neobosit al Ucrainei şi a pledat în permanenţă pentru noi livrări de arme către forţele armate ucrainene.
NATO: Aliaţii trebuie să ofere mai multe arme şi muniţii Ucrainei
- Islanda permite submarinelor nucleare SUA să realimenteze în apele sale. Condițiile puse de autoritățile de la...
- Ministrul ucrainean de Externe a anunţat la Bucureşti că nu renunţă la Crimeea şi a criticat NATO pentru...
- Câţi militari ai trupelor speciale din Occident ar fi prezenţi în Ucraina. SUA spun că găsirea "cârtiţei"...
Stoltenberg a declarat la începul săptămânii pentru CNN că ajutorul militar este esenţial pentru a-i sprijini pe ucraineni să recupereze poziţiile pierdute. "Recunoaştem cantitatea enormă de arme, muniţii, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem şi mai mult", a declarat Stoltenberg.
"Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziţie în care pot străpunge liniile ruseşti şi, de asemenea, să treacă prin câmpurile minate şi să fie în măsură să poată elibera, să-şi recupereze teritoriul", a adăugat el, făcând aluzie la aşteptata contraofensivă.
Secretarul general a declarat că până în prezent nu există dovezi că Beijingul oferă ajutor militar letal Rusiei. "Urmărim foarte atent şi până acum nu am văzut nicio dovadă că China oferă ajutor militar letal Rusiei", a declarat el pentru Christiane Amanpour de la CNN. "Mesajul nostru este foarte clar: ar fi o mare greşeală să sprijinim războiul ilegal al preşedintelui Putin", a adăugat el.
China se pretinde neutră în războiul din Ucraina şi a făcut apel la pace în acest conflict, dar a refuzat, totodată, să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public pentru ca Rusia să îşi retragă trupele. Liderii celor două ţări, Xi Jinping şi Vladimir Putin, s-au întâlnit în martie, la Moscova, în timp ce cu Volodimir Zelenski preşedintele chinez n-a vorbit nici măcar la telefon.
Marţi, şeful forţelor americane din regiunea Indo-Pacific a avertizat cu privire la parteneriatul dintre Rusia şi China, spunând congresmenilor că este "destul de îngrijorător".
"Ei nu au prieteni", a declarat amiralul John Aquilino, comandantul Comandamentului SUA din Indo-Pacific, în faţa Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor. "Ei au ajuns însă la conluzia că este mai bine dacă sunt împreună pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Aceasta ar fi o lume îngrijorătoare", a spus el. Aquilino a adăugat că această relaţie se leagă "direct" de problema manipulării informaţionale şi a dezinformării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰