Criză de explozibili şi praf de puşcă în UE. Bruxellesul dă 2 miliarde de euro pentru muniţii destinate Ucrainei
Uniunea Europeană a aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Între timp, potrivit Financial Times, fabricile de muniţii din UE se confruntă cu o criză de explozibili şi praf de puşcă.
Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat un plan de acţiune în trei faze pentru a le furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze calibru 155 mm în următoarele 12 luni şi pentru a restabili stocurile strategice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care unele dintre aceste stocuri sunt aproape de epuizare, au precizat reprezentanţii a cinci delegaţii participante la Consiliul Afaceri Externe al UE, relatează Agerpres.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinţă la reuniunea omologilor săi din UE, a salutat acordul. ''Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă'', a subliniat Kuleba într-un mesaj pe Twitter.
Acordul, care urmează să fie validat de către liderii statelor UE la summitul din 23-24 martie, răspunde unui apel urgent lansat în 9 martie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Suma de 1 miliard de euro va fi utilizată pentru a le rambursa statelor membre muniţiile livrate Kievului din stocurile lor, la preţuri de 1.000-1.300 euro pe obuz. În prezent preţul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro şi creşte în continuare.
Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpărarea de muniţii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevăzute în septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achiziţionare şi livrare. A treia componentă a planului vizează creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru ''a reconstitui stocurile ţărilor UE şi a continua aprovizionarea forţelor ucrainene''. Cele 2 miliarde de euro vor fi alocate prin Instrumentul European pentru Pace, un fond interguvernamental creat de statele membre în afara bugetului UE şi utilizat de la începutul conflictului pentru furnizările de arme pentru Ucraina.
- Bătălia din Bahmut, relansată. Armata ucraineană susţine că a reuşit să trimită soldaţilor muniţie şi...
- Şeful NATO: Bahmut ar putea să cadă în următoarele zile. Ucraina are nevoie de peste un milion de obuze de 155 mm
- Rusia intră în criză de armament: Serghei Şoigu a ordonat dublarea producţiei de rachete de înaltă precizie
Criză de explozibili în Europa
Potrivit unei anchete publicate de Financial Times, UE se confruntă cu o criză de explozibili şi componente pentru muniţie de artilerie. Europa trebuie să fabrice cât mai multe arme pentru a ajuta Ucraina iar Bruxellesul aruncă bani spre o industrie care are o problemă mult mai gravă: o lipsă cronică de praf de pușcă și explozibili (TNT). Costul materialelor de bază s-a "dublat și, chiar în unele cazuri, s-a triplat", a dezvăluit Antonio Caro, director general la Fabrica Municiones de Granada (FMG), unul dintre cei doi producători de muniţie artilerie de 155 mm din Spania. Un obuz tipic a ajuns să coste astăzi 850 de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât înainte de invazia rusă, a spus el.
Oficiali din industria de Apărare au spus pentru sursa citată că Europa are stocuri limitate de explozibili, cum ar fi praful de pușcă, TNT și nitroceluloza, componente necesare pentru producerea obuzelor. Explosia, un producător deţinut de statul ceh care este unul dintre cei mai mari furnizori de explozibili din Europa pentru fabricile de muniție, a declarat pentru FT că producţia sa de componente pentru muniţia de 155 mm este la capacitate maximă și nu va mai fi crescută până în 2026.
România ar putea produce din nou praf de pușcă
Săptămâna trecută, guvernul României a declarat că este în discuții cu companii americane și sud-coreene pentru a construi o fabrică de praf de pușcă în țară. Ultima fabrică de acest fel a fost închisă în 2004. Chiar și oficialii UE care au susținut pachetele de stimulente financiare admit în mod privat că producătorii europeni de artilerie le-au explicat că nu va fi uşor să crească producția.
Fábrica Municiones de Granada operează la capacitate maximă din octombrie anul trecut. Produce obuze pentru o companie comercială care le vinde Ucrainei. Dar directorul ei general a spus că a durat patru-cinci luni pentru a extinde capacitatea de producţie din cauza dificultății de a obține materiale și componente de bază. "Principala noastră problemă sunt materiile prime", a spus Caro. "Livrările de muniție sunt foarte tensionate în întreaga lume, deoarece toate fabricile, ca noi, operează la capacitate 100%. Nu există prea multe fabrici (care produc materiale precum TNT și nitroceluloză) în Europa ... așa că trebuie să începem să ne orientăm spre India, în Coreea, în alte țări mai îndepărtate", a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰