NATO va continua să sprijine Ucraina, dar nu va declanşa "un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară". Războiul şi distrugerile vor continua
Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, a precizat că estimările Alianţei sunt că va continua conflictul militar din Ucraina, în această ţară fiind masate 75% din forţele militare ale Rusiei. De asemenea, NATO va continua să sprijine Ucraina, însă va evita o confruntare armată directă pentru a nu declanşa "un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară".
De Redactia Observator la 18.03.2022, 13:23Numărul doi din NATO, Mircea Geoană, a punctat faptul că 75% din forţele ruse sunt masate în Ucraina, iar războiul din această ţară va continua.
"Semnalele spun că asaltul Rusiei va continua în trei direcţii principale: în jurul Kievului, în est şi sudul Ucrainei. Şi anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime şi distrugerile", spune Geoană.
Mircea Geoană, despre grupul de luptă NATO de la noi din ţară: România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi
"Primul grup de luptă din cele patru pe care le vom înfiinţa în această parte a Europei, cel din România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi", a spus secretarul general adjunct al NATO, precizând că celelalte trei, din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor face acelaşi lucru în următoarele câteva săptămâni.
Geoană a precizat că grupul de luptă din România, fiind mai avansat şi România fiind mai proactivă în relaţia cu noi şi cu ţările care contribuie la acest grup de luptă, anticipăm ca un statutu de funcţionalitate completă să fie realizat în intervalul cel mai scurt cu putinţă.
"România va avea probabil primul grup de luptă din cele patru înfinţate, iar liderii noştri, săptămâna viitoare vor discuta iar la Madrid vor lua deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic", a mai spus Geoană, arătând că aceasta va fi mult mai sustenabilă şi integrată decât vorbim astăzi.
Despre câţi militari vor ajunge în România, Mircea Geoană a afirmat că, pe lângă trupele care au ajuns deja în România, o mie din SUA, primele contingente din forţa rapidă a NATO, din Franţa, francezi şi belgieni, grupul de lucru care se stabileşte în România, sub comanda Franţei va avea un număr de alţi aliaţi, şi această listă este deschisă.
"Sunt convins că România va face o treabă bună în a convinge cât mai mulţi aliaţi", a spus reprezentantul NATO, Geoană afirmând că sunt ţări din regiune care vor să facă parte din acest grup de lucru, alţi aliaţi din Europa, esenţa fiind acest caracter multinaţional al acestor grupuri.
Geoană a dat exemplul zonei Baltice, unde sunt patru grupuri de luptă de acest gen. "Sunt 20 de naţiuni aliate care contribuie la acele grupuri de luptă, ceea ce face ca elementul de apărare colectivă şi descurajare să fie foarte puternic".
"Anticipez ca această capacitate deplin funcţională să se întâmple în viitorul cel mai apropiat", a mai spus Geoană.
NATO spune că războiul nu trebuie să depăşească graniţele Ucrainei. Stoltenberg: "Înţeleg frustrarea lui Zelenski"
"Înțeleg frustrarea președintelui Zelenski și a poporului ucrainean, deoarece sunt victimele unui război brutal adus de invazia trupelor președintelui Putin. În același timp, trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu scapă de sub control și nu escaladează dincolo de granițele Ucrainei", spune secretarul general NATO Jens Stoltenberg.