CNN: Cât mai poate rezista Ucraina în fața atacurilor aeriene rusești
Dintre toate surprizele pe care le-a întâlnit președintele Vladimir Putin de când a invadat Ucraina, poate cea mai mare a fost că Rusia nu a câștigat încă superioritatea aeriană, scrie CNN.
Pe hârtie, dotările militare ale Rusiei ar putea aduce victorii rapide la sol, iar forțele aeriene ruse ar fi trebuit să fie capabile să preia rapid controlul asupra cerului. Cele 1.391 de avioane ale Rusiei împotriva celor 132 ale Ucrainei și 948 de elicoptere rusești față de cele 55 ale Kievului, încă nu i-au oferit lui Putin tipul de dominație aeriană necesară pentru a distruge rezistența Ucrainei. Bugetul general de Apărare al Rusiei de 45,8 miliarde de dolari este de aproape 10 ori mai mare decât cel al Ucrainei.
Experții militari cred că eșecul Rusiei este cauzat de o combinație privind pregătirea slabă a Moscovei, o utilizare inteligentă a resurselor bazate pe informații de către Ucraina și armele trimise de aliații occidentali.
![](https://img.observatornews.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservatornews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2022%2F3%2F18%2F463300%2Fgrafic-1-jpg-f10307c1.jpg&w=800)
„Din câte am înțeles, ei (n.r. ucrainenii) au reușit să salveze o mare din dotările forțelor aeriene mutând avioanele de pe aerodromuri înainte ca rușii să le distrugă, pe baza informațiilor primite înainte de atacuri”, spune generalul Riho Terras, un fost comandant eston.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 23 LIVE TEXT. Secretarul Apărării din SUA: "Am văzut cum Rusia a făcut o serie de...
- NATO spune că războiul nu trebuie să depăşească graniţele Ucrainei. Stoltenberg: "Înţeleg frustrarea lui...
- "De ce ar fi trebuit să-l ascultăm pe Garri Kasparov în privința lui Putin". Avertismentul marelui maestru al...
- Val de atacuri cu drone ucrainene asupra oraşului Kazan din Rusia. Două aeroporturi au fost închise
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
Sophy Antrobus, cercetător asociat la Freeman Air and Space Institute și fost ofițer în Royal Air Force din Marea Britanie, este de acord că, în primele etape ale războiului, Ucraina părea să aibă strategii inteligente care acum dau roade.
„Au fost inteligenți în sensul că nu și-au desfășurat toate resursele cu care ar putea doborî avioanele rusești. Acest lucru ar fi transmis Rusiei un fals sentiment de securitate, iar Ucraina a reușit să-și apere spațiul aerian, în continuare, în timp ce sosesc întăriri de la aliați". Aceste donații includ sisteme antiaeriene S-300, rachete Stingers și Javelin. Prezența unor astfel de sisteme de rachete marchează o modernizare importantă pentru Ucraina.
Rămâne întrebarea, însă, cât timp va mai putea rezista Ucraina în fața atacurilor armatei ruse. Armata Kremlinului este mult mai mare, iar NATO nu vrea să se implice direct sau să impună o zonă de excludere aeriană și, cu cât războiul se prelungește, cu atât Ucraina se va baza mai mult pe aliații săi pentru a-i furniza armament.
Cât ar mai putea rezista Ucraina în fața atacurilor rusești
Cât timp durează conflictul depinde, în parte, de cât de mult este dispus Putin să arunce în joc pentru a câștiga războiul și dacă dorește să repete tacticile folosite de forțele ruse în sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva rebelilor în războiul civil din Siria, potrivit lui Sophy Antrobus.
„Este dispus să repete strategiile folosite în Alep și să comită atrocități atât de vizibile pentru restul lumii?" Dacă Putin ar vrea să repete ceea ce a făcut în Siria, subliniază Antrobus, acest lucru ar veni cu un risc mult mai mare.
Rusia trebuie să ia în considerare situația pe termen mediu și lung, subliniază Antrobus: cât de mult sunt dispuși să piardă în ceea ce privește echipamentele și personalul în detrimentul altor interese. „Punerea propriilor luptători în pericol și consumarea resurselor rusești în timp ce face acest lucru va fi foarte greu de justificat”.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰