Nebunie în Franţa. Liderul conservatorilor s-a baricadat în partid după ce a cerut alianţă cu extrema dreaptă. Implozie şi la extremiştii lui Zemmour
Ore nebune în politica franceză după ce Emmanuel Macron a decis să dizolve Adunarea Națională şi să organizeze alegeri anticipate în urma înfrângerii dezastruoase în faţa extremei drepte la europarlamentare. Stânga s-a mobilizat repede, anunțând crearea unui "Front Popular" format din "Partidul Socialist" condus de Olivier Faure, "Franţa Nesupusă" al lui Jean-Luc Mélenchon, Partidul Comunist Francez al lui Fabien Roussel, precum și Ecologiştii. Dreapta a explodat însă. Éric Ciotti s-a baricadat în sediu partidului "Republicanii" (conservator) după ce a cerut o alianţă cu extrema dreaptă. A fost exlus din partid, dar contestă decizia. Iar extremistul Eric Zemmour s-a declarat "trădat" şi a anunțat excluderea lui Marion Maréchal, nepoata lui Le Pen, din partidul "Recucerirea". Între timp, Emmanuel Macron a îndeamnat la "adunare" pentru învingerea celor "două extreme".
De Redactia Observator la 13.06.2024, 16:08Preşedintele partidului francez de dreapta "Republicanii", partidul lui Chirac și Sarkozy, a fost înlăturat de la conducerea formaţiunii şi exclus din partid după ce cu o zi înainte s-a pronunţat în favoarea constituirii unei alianţe cu partidul de extremă dreapta Rassemblement National / RN / Adunarea Naţională, al lui Marine Le Pen.
Eric Ciotti constestă însă expulzarea sa din partid şi susţine că are de partea sa 80 parlamentari gata să facă campanie alături de Le Pen. Partidul anti-imigraţie şi eurosceptic Adunarea Naţională este aşteptat să câştige alegerile legislative.Totuşi, conform sondajelor Adunarea Naţională nu va putea obţine majoritatea absolută.
Haos în partidul de dreapta "Republicanii"
"Avem nevoie de o alianţă cu Adunarea Naţională", a spus Eric Ciotti marţi într-un interviu acordat postului TF1, în care şi-a justificat poziţia prin faptul că partidul său nu are singur suficientă forţă în faţa celorlalte blocuri politice pentru a apăra "valorile dreptei".
- Ultimul pariu al lui Emmanuel Macron. Cum vrea să țină extremiștii departe de putere: "Au făcut pact cu diavolul"
- Alegerile anticipate convocate de Macron riscă să arunce în aer Europa. Liderul francez promite că nu va...
- Franța stă pe un butoi cu pulbere. Jordan Bardella și-a găsit aliați între partidele tradiționale și e gata...
- Trei scenarii prin care pariul electoral al lui Macron, după pierderea alegerilor europene, ar putea merge prost -...
Provenit din aripa cea mai de dreapta a partidului "Republicanii", cea cu poziţii apropiate de formaţiunea de extremă-dreapta Adunarea Naţională în chestiuni precum migraţia sau securitatea internă, Eric Ciotti a mai spus că deja a discutat ideea unei alianţe cu liderii acestei formaţiuni, Marine Le Pen şi Jordan Bardella.
Eric Ciotti s-a baricadat în sediul partidului ca să nu fie demis
Eric Ciotti s-a confruntat cu un potop de critici în interiorul propriului său partid după această declaraţie, mai mulţi membri marcanţi ai partidului cerându-i demisia de la conducerea formaţiunii. În cele din urmă, biroul politic al partidului Republicanii a decis miercuri să-l înlăture din postul de preşedinte şi în plus l-a exclus din partid, decizie luată "în unanimitate", conform unui comunicat emis de partidul de dreapta.
În partid "nu au ce căuta trădători şi pucişti", a spus revoltată Valérie Pécresse, preşedinta regiunii Ile de France, ce cuprinde şi capitala Paris. "Eric Ciotti, afară!", a spus la fel de indignat Xavier Bertrand, un vechi cadru al partidului Republicanii.
Înainte să-i fie pecetluită soarta, invocând raţiuni de "securitate", Eric Ciotti s-a baricadat în sediul partidului unde s-a încuiat şi a încercat să împiedice accesul parlamentarilor care veneau acolo să-l destituie. După încheierea şedinţei care a luat această decizie, el a continuat să susţină că este în continuare lider al partidului. Între timp luptele interne continuă. Nu este încă complet clar cine conduce de fapt partidul în acest stadiu și dacă se vor alia sau nu cu Le Pen.
Implozie şi în partidul "Recucerirea" al lui Eric Zemmour
Este haos şi în partidul populist de dreapta fondat şi condus de Eric Zemmour. Marion Maréchal (nepoata lui Jean-Marie Le Pen, dar care s-a alăturat lui Zemmour), a anunțat în direct că vrea să se alieze cu RN, chiar alături de Zemmour care nu părea să fie consultat. Ulterior, Marion Maréchal a anunțat la o conferintă de presă că s-a întâlnit cu liderii partidului RN sugerând că înlăturarea lui Zemmour este condiția pusă pentru a forma o alianță.
Zemmour a ieşit seara la televizor să spună că Marion Maréchal a doborât "recordul mondial al trădărilor" și că este înconjurată de o echipă de "profesionişti în trădare". Fostul prezentator de televiziune a decis să nu formeze o alianță și să-și prezinte propriii candidați. Marion Maréchal a numit decizia sa "o triplă greșeală" și a îndemnat la votarea candidațiilor care s-au aliat cu RN.
Macron a atacat extremele: Ne aflăm într-un moment istoric pentru ţara noastră
Între timp, Emmanuel Macron a criticat noul "Front Popular" numind alianţa una "indecentă" şi sugerând că cei care i se alătură sunt antisemiți pentru că partidul lui Jean-Luc Mélenchon, "Franţa Nesupusă", a militat mult pentru palestinieni. Macron s-a axat pe atacarea, pe de o parte, a propunerilor partidului Adunarea Naţională, dar şi a coaliţiei de partide de stânga şi ecologiste.
Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi că vrea să "părăsească NATO". În acelaşi timp, "extrema stângă reprezintă o viziune balcanizată a politicii noastre, a diplomaţiei noastre", a adăugat într-o conferinţă de presă şeful statului, apreciind că această postură "nu este posibilă nici în ceea ce priveşte Ucraina, nici în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu".
Preşedintele francez a propus lărgirea bazei a ceea ce a fost majoritatea sa liberală, ca răspuns la cele două blocuri care includ extrema dreaptă şi extrema stângă, în perspectiva alegerilor legislative anticipate, notează EFE. "Ne aflăm într-un moment istoric pentru ţara noastră", a subliniat Macron.
În pofida popularităţii sale în scădere şi a sondajelor care dau RN favorită la alegerile din 30 iunie şi 7 iulie, Emmanuel Macron a cerut partidelor din majoritatea sa să intre în discuţii cu alte formaţiuni politice care vor fi "ştiut să spună nu extremelor" pentru a "construi un proiect comun sincer şi util ţării" pentru a "guverna".
"Sper să se reunească, atunci când va veni momentul, înainte sau după (alegeri), bărbaţii şi femeile de bună credinţă care împreună vor fi spus nu extremelor", a afirmat Emmanuel Macron, dând instrucţiuni partidelor din majoritatea sa să înceapă discuţii cu alte formaţiuni politice, respingând extrema dreaptă pentru că ar promova "excluziunea" şi acuzând extrema stângă ca fiind "antisemită" şi "antiparlamentară".
În primul său discurs public de la dizolvarea Adunării Naţionale duminică, şeful statului a subliniat de asemenea nevoia de "clarificări", în încercarea de a justifica această decizie, care a aruncat ţara în incertitudine şi a provocat implozia dreptei republicane în legătură cu o posibilă alianţă cu RN.
"Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că am pus în mişcare un proces de clarificare. În primul rând, pentru că poporul francez ne-a cerut aceasta duminică. Atunci când 50% dintre francezi votează la alegeri, iar tu ai o majoritate relativă în Adunare, nu poţi să le spui: 'Continuăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat'", a declarat el.
"Voturile exprimate (la alegerile europene) plasează forţele de extremă dreapta la aproape 40% şi extremele (de dreapta şi de stânga) la aproape 50%. Acesta este un fapt politic care nu poate fi ignorat", a subliniat preşedintele francez. "V-aţi exprimat furia, mesaj primit. Dar este oare exprimarea furiei răspunsul la viaţa voastră de zi cu zi? Eu spun că nu", a afirmat Macron, adăugând că partidele de stânga şi de dreapta "construiesc entităţi politice, dar în niciun caz majorităţi pentru a guverna".