Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ultimul pariu al lui Emmanuel Macron. Cum vrea să țină extremiștii departe de putere: "Au făcut pact cu diavolul"

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron nu demisionează, în ciuda crizei politice izbucnite după ce partidul său a pierdut alegerile în faţa extremei drepte. Liderul de la Elysee a cerut formaţiunilor din centrul spectrului politic să se alăture alianţei lui pentru ca extremiştii să nu preia puterea. Speriaţi de această variantă, mii de oameni au protestat pentru a doua seară la rând în marile oraşe. 

de Redactia Observator

la 12.06.2024 , 21:16

După ce jumătate dintre francezi au ales partidele de extrema dreaptă sau stângă la europarlamentare, Macron a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate. El speră că miza mai mare va aduce o mobilizare împotriva radicalilor. 

"Este un act de încredere în poporul nostru, în democraţie, în spiritul republican, în bunul simţ naţional. Toată lumea spunea: vine extrema dreaptă, o să îi dea cheile puterii doamnei Le Pen în 2027. E deja stabilit! Eu fix asta vreau, să nu dau cheile puterii extremei drepte în 2027", a declarat Macron.

Emmanuel Macron, în luptă cu extrema dreaptă câștigătoare în alegeri

Vezi și

Timp de 90 de minute, Macron a vorbit despre realizările lui şi a mitraliat cele două alianţe formate în ultimele două zile, una în jurul extremei stângi şi una în jurul extremei drepte. "Au făcut pact cu diavolul", a acuzat el. 

Pe acelaşi subiect

"Lucrurile sunt clare astăzi: avem alianţe contra naturii la extreme, care nu se pun de acord în privinţa niciunui subiect, cu excepţia împărţirii funcţiilor, şi care nu vor fi în stare să pună în practică niciun program de guvernare", a tunat Macron.

Macron exclude varianta demisiei şi e gata să accepte un parlament condus de extremişti. Varianta e însă văzută ca un coşmar de mulţi francezi. 

Mii de oameni au manifestat marţi seară în Paris, Rennes şi Orleans. Protestele s-au încheiat după ce jandarmii au folosit gazele lacrimogene pentru a dispersa mulţimile. Un miting major a fost convocat de sindicate pentru weekend. 

Președintele partidului Republicanii, demis după ce a anunțat că va face front comun cu extrema dreaptă

La Paris, comitetul politic al partidului de dreapta Republicanii l-a demis pe preşedintele Eric Ciotti. Acesta anunţase că va face front comun cu Adunarea Naţională, partidul de extremă dreapta care a câştigat alegerile europene.

Revolta internă a avut loc în ciuda faptului că Ciotti a închis sediul partidului şi s-a baricadat în clădire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Ultimul pariu al lui Emmanuel Macron. Cum vrea să țină extremiștii departe de putere: "Au făcut pact cu diavolul"