Nelson Mandela a fost închis 27 de ani după ce a luptat pentru drepturile omului
Nelson Mandela a fost omul care a condus Africa de Sud pe drumul de la odiosul regim de apartheid la democraţie şi egalitate între rase. Închis, timp de 27 de ani, pentru lupta sa împotriva segregării rasiale, Mandela nu a încercat să se răzbune, ci şi-a pus prestigiul şi carisma în serviciul păcii şi al reconcilierii.
De Redactia Observator la 06.12.2013, 07:22Fiu al unei căpetenii de trib, Mandela s-a răzvrătit încă din anii studenţiei împotriva umilinţelor îndurate de populaţia de culoare din Africa de Sud. Regimul de Apartheid, instaurat de naţionaliştii albi, a promovat segregarea rasială şi supremaţia minorităţii de origine europeană.
Negrii erau excluşi din viaţa politică şi lipsiţi de drepturile cetăţeneşti. La abuzurile puterii, Mandela a răspuns prin proteste, dar şi prin acte de sabotaj, pe care le-a coordonat ca lider al aripii armate a Congresului Naţional African.
Orice formă de opoziţie era însă aspru pedepsită. Aşa a ajuns după gratii şi Nelson Mandela, în 1962. A fost încarcerat pe o insulă, temniţă pentru deţinuţii politici, şi pus să muncească într-o carieră de piatră. 27 de ani a stat închis Mandela.
Dar când a fost eliberat, în 1990, chipul său era cunoscut în toată lumea. Pentru mulţi, Mandela însemna libertate. În 1993, a fost distins cu premiul Nobel pentru pace alături de preşedintele sud-african de atunci, care a pus capăt regimului de apartheid. Iar în 1994 a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
După încheierea mandatului, Mandela s-a implicat în campanii umanitare, mai ales pentru combaterea SIDA. Un mare iubitor al sportului, el s-a întâlnit în 2006 şi cu Ilie Năstase şi Nadia Comăneci. Mai mult, Mandela l-a rugat pe fostul număr unu mondial să-i dea o poză cu autograf.
Sănătatea tot mai precară, după un cancer al prostatei, şi vârsta înaintată l-au obligat să se retragă, treptat, din viaţa publică. "Voi intra în eternitate cu zâmbetul pe buze", declara el, în urmă cu câţiva ani.