Nici suedezii nu ne pot ajuta cu aderarea la Schengen. Vom intra când va dori Austria, iar în 2023 șansele sunt mici
România, tot mai departe de Schengen. Suedia nu va iniţia un vot nou pentru România şi Bulgaria până când Austria şi Olanda nu vor spune "da". Şi nu sunt semne că asta se va întâmpla prea curând. Întrebat despre aderarea celor două ţări la spaţiul de liberă circulaţie, cancelarul Nehammer se arată tot mai iritat.
De Redactia Observator la 12.01.2023, 20:28România va fi în Schengen când va vrea Austria. Şi atunci când Olanda va da un vot pozitiv pentru Bulgaria. Mesajul clar este transmis de la Bucureşti de ambasadoarea Suediei în România, ţară care a preluat presedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele 6 luni.
Therese Hyden, ambasadoarea Suediei în România: Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi când lucrurile cu Olanda îşi va schimba viziunea cu privire la Bulgaria.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Ştim cu toții că în acest moment în Austria este o perioadă electorală, pe 29 vor fi alegeri în Austria Inferioară, deci o schimbare de poziție cel puțin până la acea dată e puțin probabilă. Este necesar că și colegii noștri bulgari să se implice în acest proces de consultări.
Şahul cu aderarea la Schengen continuă. Cancelarul Austriei va merge în Bulgaria
- Cancelarul austriac, izbucnire nervoasă când a fost întrebat de România și Schengen: "Nu e nimic de râs"
- Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul din Suedia despre aderarea României la Schengen. Ce ne promit suedezii
- Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei în Schengen, fără un acord cu Austria și Olanda
Cancelarul Austriei va merge la Sofia peste două săptămâni şi se va întâlni cu preşedintele bulgar. Asta după ce, şeful de la Sofia a fost la Viena, la concertul de Crăciun. La graniţa Bulgariei cu Turcia, cancelarul ar vrea să ridice garduri, după modelul Serbiei, ca să împiedice trecerile ilegale de migranţi spre Vest. Iar întrebările despre Schengen au ajuns să-l irite. "Nu e nimic de râs. Nu este vorba de o bătălie politică, de o chestiune naţionalistă, aceasta este o chestiune de securitate. Se fac afirmații false și se spune că nu se va face nimic în legătură cu Ungaria, avem armata federală şi poliţia la graniţă", a declarat cancelarul Austriei, la un post de televiziune.
O primă discuţie poate fi lansată, din nou, la informala din Suedia, de la sfârşitul acestei luni. Chiar dacă nu se vor lua decizii, România poate prezenta un plan concret. Până acum, ministerul de interne nu a venit cu nicio precizare.