Antena Meniu Search
x

Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul din Suedia despre aderarea României la Schengen. Ce ne promit suedezii

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2023. S-a discutat despre aderarea României la Schengen.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 21:46

ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul din Suedia despre aderarea României la Schengen. Ce ne promit suedezii - Profimedia Images (arhivă)

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis urări de succes în exercitarea de către Suedia a Președinției Consiliului UE și a asigurat de sprijinul României pentru gestionarea de către aceasta a unei agende europene complexe, într-un context internațional complicat de provocări multiple, care necesită formularea unui răspuns coerent și unitar al Uniunii.

Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la Spațiul Schengen

Astfel, a mulțumit omologului suedez pentru susținerea țării sale pentru aderarea României, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o cooperare activă și de substanță cu Președinția suedeză pentru înregistrarea unor evoluții pozitive, care să permită obținerea unei decizii de aderare. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanța coordonării de către Președinția suedeză a dialogului cu toți partenerii europeni implicați în acest dosar. Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării”, se arată într-un comunicat al MAE.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, ministrul suedez de externe și-a exprimat speranța că vor fi înregistrate progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive. El a sublianiat legitimitatea demersurilor și așteptărilor României.

Totodată, ministrul român a salutat atenția pe care Președinția suedeză își propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și problematicii migrației.

Cei doi miniștri au discutat și despre evoluțiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulțumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul din Suedia despre aderarea României la Schengen. Ce ne promit suedezii