Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Noi imagini din satelit arată cum Rusia adună trupe și echipamente militare în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina

Cele mai recente imagini de la Maxar Technologies, compania americană care a urmărit invazia rusă de pe sateliții săi, par să arate că trupele lui Vladimir Putin se pregătesc pentru redistribuire în estul Ucrainei. Război Rusia - Ucraina, ziua 49 LIVE TEXT

De la 13.04.2022, 10:06
WhatsApp
Galerie (4)
Noi imagini din satelit arată cum Rusia adună trupe și echipamente militare în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina Twitter

Rapoartele sugerează că Rusia adună forțe militare în cel puțin trei locuri de la graniță: regiunile Belgorod și Voronej, precum și în jurul orașului Matveev Kurgan din sud, relatează BBC News.

În interiorul Ucrainei, Rusia își consolidează operațiunile în jurul orașului Izyum și se pregătește să avanseze spre sud pentru a cuceri Slovyansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. De acolo, trupele ruse ar putea să avanseze spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene. În cazul în care Mariupol cade, forțele rusești ar putea începe să avanseze spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.

Dincolo de graniță, în estul Ucrainei, mai multe convoaie cu echipamente militare au fost văzute de-a lungul unei autostrăzi în apropiere de Vilkhuvatka. Alte convoaie militare suplimentare au fost văzute luni, în regiunea Donbas și în apropierea orașelor ucrainene Bilokurakyne și Kyslikva, potrivit Maxar. 

Pe acelaşi subiect

Împreună, convoaiele conțin peste 200 de vehicule și includ tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie tractată și echipamente de sprijin, relatează Maxar, potrivit CNN.

Convoi militar rusesc lung de 13 kilometri, la est de Harkov

În urmă cu trei zile, imagini colectate tot de Maxar Technologies păreau să arate un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri, care, la 8 aprilie, se deplasa spre sud, prin orașul Velkyi Burluk din estul Ucrainei. Oraşul se află la est de Harkov, aproape de graniţa Ucrainei cu Rusia. 

Imaginile arată "vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată şi echipamente de sprijin" care alcătuiesc convoiul, a precizat Maxar Technologies.

Reporterul Jack Detsch, corespondent la Pentagon al Foreign Policy, a scris pe Twitter că acest convoi militar se deplasează spre Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Oficialii ucraineni au transmis că lupte majore erau în curs de desfăşurare în estul ţării, cu bombardamente grele raportate în întreaga regiune Donbas, înaintea a ceea ce ei avertizează că ar putea fi o ofensivă rusă majoră. Şeful serviciului de informaţii al apărării din Ucraina a declarat vineri că trupele ruseşti se regrupează dincolo de graniţă şi intenţionează să avanseze spre Harkov.

Autoritățile regionale au îndemnat la evacuarea civililor din regiune. 

Kuleba a avertizat că bătălia pentru Donbas "va aduce aminte de Al Doilea Război Mondial"

Joi, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu''.

'Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este când'', a subliniat Kuleba, insistând pe de altă parte ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol şi gaz natural din Rusia. ''Fie ne ajutaţi acum - şi vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor soseşte prea târziu'', a susţinut ministrul ucrainean în faţa presei.

Trupele ruse care după declanşarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei s-au retras şi se repliază pentru o ofensivă majoră în zona Donbass, estul separatist prorus al Ucrainei. ''În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbass este în desfăşurare, (dar) nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate'', a spus Dmitro Kuleba.

De la începutul invaziei ruse statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanţial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război circa 17.000 de rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse. Potrivit ambasadorului american la NATO, două treimi dintre statele Alianţei au livrat Ucrainei arme sau muniţii.

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

imagini satelit maxar
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024