Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE vrea să contracareze Rusia prin "diplomaţie alimentară" în Africa de Nord şi Balcani

Uniunea Europeană îşi propune să trateze problema creşterii preţului grâului şi al îngrăşămintelor, dar şi cea a penuriei aşteptate în Balcani, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, prin ''diplomaţie alimentară'' pentru a combate discursul Rusiei privind impactul invaziei sale în Ucraina, susţin diplomaţi europeni, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 16.08.2022 , 12:15

UE vrea să contracareze Rusia prin "diplomaţie alimentară" în Africa de Nord şi Balcani UE vrea să contracareze Rusia prin "diplomaţie alimentară" în Africa de Nord şi Balcani - Shutterstock

Insecuritatea alimentară a provocat ''resentimente'' în ţările vulnerabile din regiunile menţionate, în timp ce Moscova consideră actuala criză o consecinţă a sancţiunilor occidentale contra Rusiei, a afirmat un diplomat UE. Acest lucru implică o potenţială ameninţare pentru influenţa UE, a adăugat diplomatul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că sancţiunile impuse de Occident au contribuit la o criză alimentară mondială şi la creşterea preţurilor energiei.

Vecinii UE, în special Egiptul şi Libanul, depind în mare măsură de grâu şi îngrăşăminte exportate de Ucraina şi Rusia. Ei se confruntă cu creşteri masive ale preţurilor după o scădere a importurilor lor de cereale în urma începerii a ceea ce Moscova numeşte ''operaţiune militară specială'' în Ucraina.

Articolul continuă după reclamă

"Nu ne putem asuma riscul de a pierde regiunea"

Pe acelaşi subiect

De asemenea, blocul comunitar doreşte să încurajeze eforturile internaţionale pentru a limita impactul crizei şi împreună cu Programul Alimentar Mondial va anunţa noi iniţiative marţea viitoare.

Franţa, cel mai mare producător agricol din UE şi ţara care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, promovează o iniţiativă numită 'FARM', care va include un mecanism global de distribuire a alimentelor pentru ţările mai sărace.

De asemenea, Parisul are în vedere încheierea unui acord internaţional privind planul său până la 30 iunie, când se încheie mandatul preşedinţiei franceze a Consiliului UE, a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian după discuţiile avute marţi de reprezentanţi ai UE şi ai PAM la Roma.

Rusia îngreunează exporturile ucrainene de produse agricole prin bombardarea porturilor şi a silozurilor cu grâu din Ucraina, a afirmat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Ucraina se confruntă cu o criză de combustibili

De asemenea, Ucraina se confruntă şi cu o criză de combustibili, ceea ce îi împiedică exporturile de cereale. Pentru a uşura situaţia, Uniunea Europeană încearcă să faciliteze exporturile alimentare via Polonia şi sprijină livrarea de combustibili pentru fermierii ucraineni, au explicat diplomaţi europeni.

În plus, UE furnizează sprijin financiar celor mai vulnerabile ţări, săptămâna trecută anunţând ajutoare de 225 de milioane de euro pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Aproape jumătate din această sumă va fi direcţionată spre Egipt, în timp ce Liban, Iordania, Tunisia, Maroc şi Autoritatea Palestiniană vor primi fiecare fonduri cuprinse între 15 şi 25 milioane de euro.

Alte 300 de milioane de euro drept sprijin pentru agricultură vor fi furnizate ţărilor din Balcanii Occidentali, în cadrul finanţării periodice din partea Uniunii Europene pentru această regiune. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » UE vrea să contracareze Rusia prin "diplomaţie alimentară" în Africa de Nord şi Balcani