Antena LIVE

Noua variantă de coronavirus are atât de multe mutații încât cercetătorii o numesc ”îngrozitoare”. De ce se tem medicii de ea

Cea mai nouă variantă de coronavirus este și cea cu cele mai multe mutații descoperită până acum. A suferit o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „îngrozitoare”, relatează BBC.

De la 26.11.2021, 14:22
SARS-CoV-2, varianta Delta Profimedia

Un alt cercetător a declarat pentru corespondentul pe sănătate al BBC că este cea mai rea variantă de coronavirus pe care au văzut-o cercetătorii. Primele cazurile confirmate cu această variantă sunt concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar fi răspândit și mai mult. 

Deja sunt îngrijorări cu privire la cât de repede se răspândește noua variantă, ce capacitate are de a ocoli o parte din protecția oferită de vaccinuri și ce ar trebui făcut în acest sens. Există multe speculații, dar foarte puține răspunsuri clare.

Ce știm despre noua variantă de coronavirus din Africa de Sud

Varianta se numește B.1.1.529 și va primi un nume de cod grecesc (cum sunt variantele Alpha și Delta) din partea Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai probabil vineri. Noua variantă de coronavirus are peste treizeci de mutații ale proteinei sale spike, stârnind îngrijorarea oficialilor britanici că vaccinurile existente ar putea fi mai puțin eficiente.

Pe acelaşi subiect

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Inovare și Răspuns la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

”Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție și mai multe mutații decât ne așteptam”, a spus el. Profesorul de Oliveira a explicat într-o conferință de presă că au existat 50 de mutații în total și peste 30 la proteina spike, țintită de majoritatea vaccinurilor. Este cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Dacă ajungem și mai departe la domeniul de legare a receptorului (adică, acea parte a virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), aceasta are 10 mutații, în comparație cu doar două pentru varianta Delta care a devenit dominantă în lume.

Vine de la un pacient care nu a putut să învingă virusul

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul. Faptul că are o mulțime de mutații nu înseamnă automat că este grav. Este important să știm și ce fac acele mutații de fapt.

Dar este îngrijorător că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Asta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente, susține corespondentul BBC pe probleme de sănătate, James Gallagher.

Unele dintre mutațiile sale au fost întâlnite și la alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor în varianta B.1.1.529. De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea coronavirusului. Există altele care împiedică anticorpii să recunoască virusul și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există și unele care sunt complet noi.

„Suntem îngrijorați că acest virus s-ar putea trasmite mai repede, ar avea o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar", a explicat profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud.

Există exemple de variante care au părut înfricoșătoare pe hârtie, dar îngrijorările nu s-au confirmat. Varianta Beta era în topul preocupărilor la începutul anului pentru că era cea mai bună la a ocoli sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, Delta a fost cea care s-a răspândit cel mai rapid și care a pus stăpânire pe lume.

Unde a apărut, cum s-a răspândit și câte cazuri sunt

Studiile științifice din laborator vor oferi o imagine mai clară, dar răspunsurile vor veni mai repede din monitorizarea virusului în lumea reală. Este încă devreme să tragem concluzii clare, deși există deja semne care provoacă îngrijorare.

În prezent sunt 77 de cazuri confirmate în provincia Gauteng din Africa de Sud, patru cazuri în Botswana și unul în Hong Kong (care este legat de călătorii în Africa de Sud). Cu toate acestea, există indicii că varianta s-a răspândit și mai mult.

Noua variantă pare să dea rezultate ciudate în testele standard care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă. Asta sugerează că 90% din cazurile de Covid din Gauteng ar putea fi cauzate de această variantă. „Ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud. 

Dar asta nu ne spune dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau cât de mult ocolește protecția oferită de vaccinuri. De asemenea, nu știm cum se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât cea din Africa de Sud. Aici doar 24% din populație este complet vaccinată, deși un număr mare de oameni din țară a trecut prin boală.

Ți-a plăcut acest articol?

coronavirus covid varianta africa de sud vaccin noua varianta de coronavirus varianta b.1.1.529
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024