Antena Meniu Search
x

Cea mai evoluată tulpină Covid a fost descoperită în Botswana. Varianta are peste 30 de mutaţii

Cercetătorii britanici trag un semnal de alarmă cu privire la apariţia unei noi mutaţii de Covid, despre care spun că ar fi una dintre cele mai evoluate şi contagioase tulpini ale virusului. Noua variantă a apărut în Botswana.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 22:00

Noua variantă a fost descoperită în Botswana
Noua variantă a fost descoperită în Botswana - Shutterstock

Până în acest moment au fost confirmate 10 cazuri de infectare cu noua tulpină, denumită B.1.1.529, dar care ar putea fi redenumită "Nu". Specialiştii acertizează că infecţiile cu noua variantă sunt înregistrate pe teritoriul a trei state, sugerând că varianta este una care se răspândeşte rapid, scrie Daily Mail.

Acesta poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibil și rezistent la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă. Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că cel mai probabil varianta a apărut ca urmare a contaxtului dintre Covid şi o altă infecție persistentă, posibil SIDA nediagnosticat.

Dr. Tom Peacock, un virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândirea acesteia, a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rea decât aproape orice altă variantă” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial.  Oamenii de știință au spus, totuși că numărul său mare de mutații ar putea lucra împotriva lui și ar putea să-l facă „instabil”, împiedicând o răspândire mai mare.

O nouă tulpină a Covid-19

La pacienții cu sistemul imunitar slăbit, infecțiile pot persista luni de zile, deoarece organismul nu este capabil să lupte. Acest lucru dă timp virusului să dobândească mutații care îi permit să ocolească apărările organismului.  Oamenii de știință au spus anterior că varianta Kent „Alpha” ar fi putut apărea în acest fel. Profesorul Lawrence Young, virolog la Warwick Medical School, a spus că această tulpină mutantă ar putea fi mai bună pentru a evita imunitatea declanșată de vaccin.

Varianta din Botswana poartă mutații K417N și E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are și N440K, găsit pe Delta, și S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor. Varianta are, de asemenea, mutațiile P681H și N679K care sunt „rar întâlnite împreună” și ar putea să o facă și mai rezistentă la vaccin.  Și mutația N501Y care face virușii mai transmisibili și a fost văzută anterior pe varianta Kent „Alpha” și Beta, există printre altele în această tulpină. Alte mutații pe care le are sunt G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R și Y505H, deși semnificația lor nu este încă clară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cea mai evoluată tulpină Covid a fost descoperită în Botswana. Varianta are peste 30 de mutaţii