Antena LIVE

Curs valutar

Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei

Război în Ucraina. Parlamentul European şi-a reconfirmat miercuri opinia potrivit căreia Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei, relatează Agerpres. 

De la 17.07.2024, 16:00
WhatsApp
Noul Parlament European a reconfirmat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar până la victoria împotriva Rusiei Profimedia

Rezoluţia adoptată miercuri cu 495 voturi pentru, 137 împotrivă şi 47 abţineri, stabileşte prima poziţie oficială a Parlamentului European nou-ales cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmă sprijinul continuu al eurodeputaţilor pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina

Eurodeputaţii solicită UE să îşi menţină şi să îşi extindă politica de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarusului, să monitorizeze şi să revizuiască eficacitatea şi impactul acesteia şi să abordeze în mod sistematic problema eludării sancţiunilor de către întreprinderi cu sediul în UE, părţi terţe şi ţări terţe.

Reafirmându-şi convingerea fermă că Rusia trebuie să despăgubească financiar Ucraina pentru daunele masive pe care i le-a cauzat, deputaţii europeni salută eforturile recente ale UE de a direcţiona veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini efortul de război ucrainean. Ei doresc, de asemenea, "un regim juridic solid pentru confiscarea de active ale statului rus îngheţate de UE".

Pe acelaşi subiect

Parlamentul European salută, de asemenea, rezultatul recentului summit NATO şi îşi reafirmă poziţia potrivit căreia Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderarea la NATO. Eurodeputaţii solicită UE şi statelor membre să îşi sporească sprijinul militar pentru Ucraina atât timp cât este necesar şi sub orice formă. De asemenea, aceştia solicită Comisiei Europene să propună asistenţă financiară pe termen lung pentru reconstrucţia Ucrainei, pe baza experienţei Mecanismului pentru Ucraina recent instituit.

În rezoluţie, Parlamentul European condamnă atacul cu rachete al Rusiei asupra spitalului de copii Ohmadît din Kiev şi vizita recentă a premierului ungar Viktor Orban în Federaţia Rusă, care nu reprezintă UE, vizită ce constituie o încălcare flagrantă a tratatelor şi a politicii externe comune a UE. Textul menţionează că aceste încălcări ar trebui să aibă repercusiuni asupra Ungariei. Având în vedere că aşa-numita "misiune de pace" a prim-ministrului ungar a fost urmată imediat de atacul asupra spitalului de copii din Okhmadît, rezoluţia afirmă că acest lucru demonstrează "irelevanţa" presupuselor eforturi de pace ale lui Viktor Orban.

Delegaţia AUR s-a opus rezoluţiei PE

Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată miercuri de PE, a anunţat eurodeputatul Claudiu Târziu, într-o declaraţie acordată de delegaţia AUR unui grup de jurnalişti români.

''Nu putem fi de acord cu o astfel de poziţionare care nu face altceva decât să ne aducă mai aproape frontul de casele noastre şi, de asemenea, să ne supună nu doar unor riscuri pe care le presupune războiul, ci şi unor riscuri economice majore. Textul rezoluţiei a fost scris de grupul PPE, din care fac parte partidul Ursulei von der Leyen, dar şi PNL, a fost votat cu o majoritate largă şi conţine, între altele, propunerea ca fiecare stat din Uniunea Europeană să cheltuie în plus faţă de bugetul de apărare convenit ca parte a NATO. (...) Noi am dat un semnal politic aici, pentru că suntem consecvenţi cu poziţia noastră exprimată în repetate rânduri, pe care o reiterăm. Suntem de acord să oferim în continuare sprijin Ucrainei din punct de vedere politic, umanitar, din punct de vedere economic, până la un punct, până într-acolo unde sunt încălcate interesele şi drepturile cetăţenilor români. Altminteri, nu suntem deloc de acord cu implicarea României în război'', a afirmat Târziu.

El a adăugat că delegaţia AUR nu este de acord cu ''decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, singurul care era în funcţiune în România''. ''Dar asta nu este o poziţie anti-ucraineană şi în niciun caz una pro-rusă. Este una pro-românească şi raţională. Vrem să trăim în pace în Uniunea Europeană şi în Europa în general. Nu putem să încurajăm războiul sub nicio formă'', a precizat eurodeputatul AUR.

La declaraţia făcută de delegaţia AUR au mai fost prezenţi, alături de Claudiu Târziu, eurodeputaţii Georgiana Teodorescu, Adrian-George Axinia, Gheorghe Piperea şi Şerban-Dimitrie Sturdza.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

parlament european razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024