Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cristian Diaconescu, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: "Acest moment îl va avantaja"

Vicepreşedintele ales de Donald Trump stârneşte îngrijorarea Uniunii Europene. Un oficial de top din Bruxelles a declarat pentru Politico, sub protecţia anonimatului, că numirea lui J.D. Vance va fi un dezastru pentru Ucraina şi, prin extensie, pentru toate statele membre care au susţinut Kievul în lupta împotriva Rusiei, iar noi am analizat întreaga situaţie cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 17.07.2024 , 15:14

Senatorul republican de Ohio, aflat la primul său mandat, este fost puşcaş marin, iar printre declaraţiile sale controversate se numără cea la adresa Marii Britanii. Politicianul american susţine că Regatul Unit va deveni primul stat islamist ce deţine arme nucleare. Declaraţia vine ca urmare a preluarii puterii de către partidul laburist în Marea Britanie, unul mai înclinat să susţină minorităţile islamice şi cauza palestiniană în război, decât conservatorii lui Rishi Sunak.

J.D. Vance e un ferm susţinător al Israelului, dar a condus eforturile republicanilor de a bloca ajutorul militar de 60 miliarde de dolari pentru Kiev, ceea ce aproape că a lăsat Ucraina pradă ruşilor lunile trecute. J.D. Vance are propriile simpatii în Uniunea Europeană. Pe lângă Viktor Orban, un mare susţinător al lui Donald Trump, o mai apreciază şi pe Giorgia Meloni. Altminteri, acesta are o poziţie izolaţionistă şi nu crede că SUA ar trebui să îşi mai asume un rol de lider global.  

Şi în politica internă are poziţii controversate, în special în legătură cu avortul. Acesta crede ca ar trebui interzis inclusiv în cazurile de viol sau incest, motivând că două rele nu pot fi combatute cu un al treilea.

Vezi și

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, tentativa de asasinat îl ajută - în continuare - să-şi sporească veniturile. Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 30 la sută după ce a fost rănit, în timp ce Elon Musk a anunţat că îi va da aproximativ 45 de milioane de dolari pe luna pentru a avea o campanie cât mai bine susţinută financiar. 

Pe acelaşi subiect

Noi am analizat întreaga situaţie cu fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii:

- Situaţia este deosebit de complicată pe un vârf emoţional şi ţinând cont de momentul politic, aproape de neînţeles într-o situaţie care ar trebui să intre în zona de normalitate a luptei politice. Da, se fac evaluări de două planuri. În legătură cu ce au fost argumentele care l-au pus pe autorul acestui act terorist, pentru că este violenţă politică cât se poate de gravă, să comită o astfel de acţiune extrem de dramatică, care sunt raţiunile din spate, daca este vorba de o autoradicalizare sau este vorba de elemente conspiraţioniste.

- Evident, se încearcă o evaluare instituţională, tehnică, şi nu pe baza reţelelor sociale, care evident că au explodat în această perioadă. În al doilea rând, ca şi o consecinţă a acestor concluzii, reacţia instituţiilor de protecţie a Serviciului Secret şi celelalte instituţii care au obligaţia de a se alerta într-un astfel de moment, atât preventiv, cât pentru a împiedica acţiuni de acest fel. În SUA, 4 preşedinţi şi-au pierdut viaţa, dar în ultimii 40 de ani nu au mai existat atentate, acte violente de o astfel de magnitudine.

- Deci, serviciile de securitate şi-au făcut datoria, pentru că putem să avem în vedere că multe astfel de gesturi au fost prevenite înainte de a ajunge la cunoaşterea opiniei publice. De regulă, aşa se spune, aceste servicii de securitate nu sunt lăudate pentru ce previn, dar sunt sancţionate pentru ce lasă să se întâmple. Investigaţiile sunt încă în desfăşurare şi în orice caz, acest moment va afecta emoţional campania electorală şi vom vedea care vor fi rezultatele. 

- Acest moment îl va avantaja pe Donald Trump în mod evident, dar nu este foarte clar în acest moment dacă cei care în mod categoric nu l-ar vota pe Donald Trump şi-ar schimba punctul de vedere în condiţiile unei astfel de victimizări. Cum, în egală măsură vom vedea joi, când la Convenţia Republicană, Donald Trump va rosti un discurs, în ce măsură îşi asumă un anume tip de atitudine pentru că, imediat, la cald, Donald Trump s-a referit la unitate, s-a referit la un anume tip de răspuns solidar, ceea ce nu este foarte tipic, ţinând cont de retorica sa delimitativă şi e faptul că avea o perspectivă oarecum tribală şi Donald Trump, dar şi mulţi republicani, inclusiv nominalizatul vicepreşedinte au lansat ca şi mesaje în mediul politic cu acuzaţii deosebit de dure, calificative într-un sens sau în altul, şi care, în acest moment , se consideră unele dintre ele ca fiind baza unui anume tip de radicalizări. 

- În acest moment, practic, susţinătorii participanţi şi la mitingul în care a avut loc acest act dramatic, în momentul în care Donald Trump a folosit zona, a fost scos de pe scenă, au devenit violenţi, extrem de categoric, radicali la adresa presei, pentru că s-a întreţinut în diversele medii din jurul lui Donald Trump ideea că nu numai democraţii, dar şi presa prin criticile aduse preşedintelui, prin sublinierea unor acuzaţii, să nu uităm, sunt totuşi 91 de capete de acuzare, care însoţesc campania electorală, momentul politic prin care trece Donald Trump. Pentru 34 capete de acuzare legate de o finanţare ilegală deja a fost stabilită vinovăţia, urmează ca sancţiunea penală să fie stabilită la începutul lunii septembrie. Toate acestea au generat pentru cei care sunt radicali alături de Donald Trump, un sentiment de excludere, de complot, de stat adânc paralel, care nu ar avea decât o singură menire, să îl scoată din campania electorală. 

- Într-adevăr, J.D.Vance, senatorul de Ohio, a avut o poziţionare extrem de complicată a fi înţeleasă în ceea ce priveşte criza ucraineană şi răspunsul la agresiunea Federaţiei Ruse prin declaraţii, poziţionari, inclusiv la Comisia de Securitate la Munchen, când a refuzat o întâlnire cu delegaţia ucraineană, până la sprijinul în Congres în ceea ce priveşte o eventuală blocare a ajutorului pentru Ucraina. (...)

- Este o situaţie complicată, se înscrie exact în anumiţi parametri pe care Donald Trump i-a stabilit privind NATO, Europa, Europa de Est, modul în care s-ar putea negocia cu Federaţia Rusă, în condiţiile în care Ucraina ar accepta politica faptului împlinit. Pe de altă parte, din punct de vedere al competenţelor constituţionale, vicepreşedintele are un anume tip de forţă politică limitată odată ce este în mandat. Deci, oricum ar urma într-o formă sau alta ceea ce preşedintele în exerciţiu ar stabili ca şi linie politică. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme sau cunoaşteţi persoane care au întâmpinat probleme în privinţa recalculării pensiilor?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cristian Diaconescu, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: "Acest moment îl va avantaja"