Antena LIVE

Curs valutar

Noul plan de pace al lui Erdogan pentru Ucraina. Trupe străine şi pierdere de teritoriu dacă luptele nu se opresc

Aliații Ucrainei pun presiune pe Volodimir Zelenski să înceapă negocieri de pace cu Vladimir Putin, relatează Bloomberg. Președintele Recep Tayyip Erdogan va prezenta un plan de pace la summitul G20 din Brazilia (18-19 noiembrie) care propune înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului şi amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10 ani. Între timp, ţările occidentale au început să se împace cu ideea că Zelenski va trebui să accepte compromisuri cu Putin.

De la 18.11.2024, 15:40
WhatsApp
Noul plan de pace al lui Erdogan pentru Ucraina. Trupe străine şi pierdere de teritoriu dacă luptele nu se opresc Profimedia

Război în Ucraina. Aliații Ucrainei pun presiuni asupra lui Volodimir Zelenski să ia în considerare noi modalități de a-l atrage pe Vladimir Putin la masa negocierilor, în contextul în care Donald Trump se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, cancelarul german Olaf Scholz l-a sunat vineri pe Putin şi l-a îndemnat să pună capăt războiului prin negocieri, iar Emmanuel Macron a declarat recent că va vorbi cu liderul rus la momentul potrivit.

Noul plan de pace al Turciei

Doi oficiali europeni au recunoscut că ţările occidentale au început să se împace cu ideea că Zelenski va trebui să facă compromisuri cu Putin, deoarece este clar că niciuna dintre părți nu-şi poate asigura o victorie decisivă. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să-și prezinte o propunere de înghețare a conflictului pe liniile actuale ale frontului luni la summitul G20 din Rio de Janeiro, potrivit unor persoane aflate la curent cu planurile Ankarei. 

Aliați Ucrainei încearcă să grăbească lucrurile înainte de întoarcerea lui Trump la Casa Albă şi de reducerea drastică a sprijinului militar american. Odată cu intrarea trupelor nord-coreene în luptă de partea Rusiei, a crescut apetitul de a opri acest război care a distrus vaste zone ale Ucrainei, a consumat sute de miliarde de dolari în ajutor financiar și militar și a schimbat relațiile geopolitice în Europa și în lume.

Pe acelaşi subiect

Putin, însă, nu s-a arătat înclinat să ia în considerare un armistițiu, în ciuda pierderilor masive ale armatei ruse. Liderul rus i-a spus săptămâna trecută lui Scholz că a fost întotdeauna deschis la discuții de pace, dar că orice acord ar trebui să țină cont de preocupările de securitate ale Rusiei și de câștigurile teritoriale. Este posibil ca liderul rus să interpreteze presiunea tot mai mare asupra lui Zelenski ca pe o dovadă că strategia sa de război de uzură dă roade.

De ce a dat Joe Biden undă verde Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane

În ajunul summitului G20, SUA au decis să autorizeze lovituri cu rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Ideea din spatele schimbării de politică este că ar putea ajuta la consolidarea poziției lui Zelenski înainte ca Trump să preia mandatul, astfel încât să poată aborda eventualele negocieri de pacedintr-o poziţie mai puternică. China și Brazilia, care vor fi și ele la summitul de la Rio, au cerut încă din luna mai o conferință internațională care să implice ambele tabere. 

Zelenski a declarat sâmbătă la postul naţional că vrea să pună capăt războiului anul viitor. El a rugat aliații săi să-i trimită arme mai puternice, astfel încât Ucraina să poată contracara atacurile rusești mai eficient și să crească presiunea asupra lui Putin pentru a accepta negocieri. "Pentru noi, victoria înseamnă o Ucraina puternică", a spus  Zelenski. "Dacă ea va veni pe cale diplomatică sau pe câmpul de luptă, este o altă întrebare."

Zelenski, însă, nu va fi prezent la G20. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a ignorat apelurile disperate pentru a-l invita. Putin a decis să nu participe, spunând luna trecută că prezența sa va "perturba" summitul din cauza mandatului de arestare pentru presupuse crime de război emis de Curtea Penală Internațională.

Formula de pace a lui Zelenski are la bază obținerea unei date clare de aderarea la NATO și garanții de securitate până la aderare. Erdogan propune, în schimb, ca Zelenski să fie de acord să amâne discuțiile privind aderarea la alianță cu cel puțin 10 ani ca o concesie făcută lui Putin, potrivit surselor citate de Bloomberg

Propunerea Turciei mai prevede crearea unei zone de demilitarizare în Donbas, dislocarea de trupe internaționale drept garanție suplimentară și ca Ucraina să primească armament în continuare pentru a compensa amânarea aderării.

Oficialii turci recunosc că o astfel de propunere va fi greu de acceptat de către Ucraina, dar cred că este cea mai realistă abordare. Aceștia ar urmari să amâne discuțiile despre soarta pe termen lung a teritoriilor ocupate pentru a se concentra mai întâi pe obţinerea unei încetări a focului de durată. 

Ucraina ar putea pierde şi mai mult teritoriu în următoarele luni

Formula turcilor ar putea obţine susţinerea unora dintre aliații Ucrainei, care sunt îngrijoraţi că o aderare deplină a Ucrainei la NATO ar risca să-i bage în conflict direct cu Rusia. Modul de gândire al Occidentului s-a schimbat de când trupele nord-coreene au apărut pe câmpul de luptă pentru a sprijini armata lui Putin şi a schimbat opiniile lui Biden cu privire la posibile lovituri cu rachete americane în Rusia. Potrivit unor evaluări făute de ţări din G20, Coreea de Nord ar putea trimite Rusiei până la 100.000 de soldați.

Erdogan speră să-l convingă pe Zelenski să participe la negocieri de pace la Istanbul, deoarece are informații care sugerează că Ucraina ar putea pierde şi mai mult teritoriu în următoarele câteva luni, dacă luptele nu sunt oprite, potrivit surselor citate. Perspectivele de pe câmpul de luptă îi oferă lui Putin un stimulent pentru a continua să lupte. "Indiferent ce spune Putin, el nu vrea pace și nu este pregătit să o negocieze", a spus Macron în Buenos Aires, în timp ce se pregătea să plece spre Rio. "Intenția lui Putin este să intensifice lupta, am văzut asta de săptămâni întregi."

Planul lui Donald Trump

Şi Donald Trump ar fi primit din partea consilierilor săi un plan similar de pace care presupune ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO timp de cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA ar continua să pompeze Ucraina cu arme pentru a descuraja un viitor atac rusesc. Conform acestui plan, linia frontului practic s-ar bloca și ambele părți ar fi obligate să creeze o zonă de demilitarizare lungă de aproape 1300 de km. Cine va supraveghea acel teritoriu rămâne neclar, dar un consilier a spus că o eventuală forță de menținere a păcii nu va implica trupe americane și nici nu va veni de la un organism internațional finanțat de SUA, cum ar fi Națiunile Unite.

Acest scenariu reflectă comentariile făcute de vicepreședintele ales JD Vance în timpul unui interviu din septembrie, când a sugerat că un acord final între Ucraina și Rusia ar putea implica o zonă demilitarizată "puternic fortificată, astfel încât rușii să nu invadeze din nou". Rusia ar urma să păstreze teritoriul cucerit și să primească asigurări cu privire la neutralitatea Ucrainei. "Ucraina nu se va alătura NATO", a spus el. Donald Trump este sfătuit să înghețe războiul dintre Ucraina și Rusia, dar este încă indecis, potrivit The Wall Street Journal.

Kremlin: Rusia nu acceptă îngheţarea războiului

În urma informaţiilor publicate de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin și Erdogan nu au discutat despre propunerea liderului turc de a "îngheța" conflictul din Ucraina. Însă Kremlinul a transmis clar că "înghețarea" războiului din Ucraina de-a lungul liniei actuale de front este "inacceptabilă pentru Federația Rusă".  Peskov a mai a spus că Putin rămâne deschis la discuţii cu liderii europeni, dar încă nu a fost contactat de Paris, legat de posibilitatea unei convorbiri telefonice cu Macron. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina pace turcia plan volodimir zelenski vladimir putin
Întrebarea zilei
Aţi început deja să cumpăraţi cadourile de Crăciun?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica mare din România care este și unică în lume. S-au făcut investiții...
Fanatik.ro
Publicat 18.11.2024
Doi hoți mascați au intrat pe domeniul Castelului Windsor, când prințul...
spotmedia.ro
Publicat 18.11.2024
Dovada că ouăle nu doar că scad colesterolul, dar protejează și creierul
spotmedia.ro
Publicat 18.11.2024
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat...
Gandul
Publicat 18.11.2024
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E...
Adevărul
Publicat 18.11.2024
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce...
A1
Publicat 18.11.2024
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2024. Capricornii au motive de bucurie. Află ce...
CaTine
Publicat 18.11.2024
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de...
spynews.ro
Publicat 18.11.2024
UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce...
GSP
Publicat 18.11.2024
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor,...
Click.ro
Publicat 18.11.2024
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți...
Useit
Publicat 18.11.2024
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea...
Redacţia.ro
Publicat 18.11.2024
Joe Biden ridică interdicția impusă Ucrainei de a folosi rachete de rază...
libertatea.ro
Publicat 17.11.2024
Mama lui Travis Kelce a susținut că Taylor Swift nu va petrece Ziua...
ZU
Publicat 18.11.2024
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Hello taste
Publicat 17.11.2024
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Deparinti
Publicat 18.11.2024
Instituțiile care au dat chix cu privire la alegerile din SUA. Cine l-a dat...
ziare.com
Publicat 18.11.2024
Istoria familiei Thaliei și surorile divei. Care a fost relația acesteia cu cele...
Happy
Publicat 18.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura
Medicool
Publicat 18.11.2024