Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum va încheia Donald Trump războiul din Ucraina: A primit mai multe planuri; îl va suna pe Putin

Donald Trump este sfătuit să înghețe războiul dintre Ucraina și Rusia, dar este încă indecis. Ia în calcul să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani, relatează The Wall Street Journal (WSJ). La schimb americanii vor continua să furnizeze Kievului arme pentru a descuraja o altă agresiune rusă. Între timp, Kurt Volker, fost ambasador american la NATO, a declarat pentru Kyiv Independent că Donald Trump îl va suna în perioada următoare pe Vladimir Putin pentru un acord rapid cu privire la încheierea războiului.

de Redactia Observator

la 07.11.2024 , 14:17

Cum va încheia Donald Trump războiul din Ucraina A primit mai multe planuri; îl va suna pe Putin Cum va încheia Donald Trump războiul din Ucraina A primit mai multe planuri; îl va suna pe Putin - Profimedia

Promisiunea lui Donald Trump că va pune capăt războiului din Ucraina până în ziua inaugurării, 20 ianuarie 2025, îl pune în situația de a alege repede un plan de îngheţare a conflictului dintre scenariile propuse de consilierii săi de politică externă, relatează The Wall Street Journal. Înseamnă ca America va renunţa la abordarea lui Joe Biden de a ajuta Ucraina "atât timp cât este necesar".

Cum îi va convinge Trump pe Putin şi Zelenski să negocieze

Deşi s-a lăudat că va rezolva rapid războiul din Ucraina dacă câştigă alegerile, aducând ambele tabere la masa negocierilor, nu a dezvăluit şi cum ar face acest lucru. Potrivit WSJ, Trump nu a aprobat încă un plan de pace specific, inclusiv modul în care îl va convinge pe președintele Vladimir Putin și pe președintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor.  Consilierii i-au prezentat idei, dar Trump urmează să decidă cum să gestioneze situaţia sensibilă din punct de vedere diplomatic și cu mize extrem de mari, au declarat trei surse apropiate lui Trump.

Articolul continuă după reclamă

"Oricine pretinde că are o viziune diferită sau mai detaliată asupra planurilor sale cu privire la Ucraina pur și simplu nu știe despre ce vorbește sau nu înțelege că Trump decide singur pe probleme de securitate națională, de multe ori pe moment, în special pe o problemă atât de importantă ca aceasta", a spus un fost consilier al lui Trump.

Pe acelaşi subiect

Richard Grenell, favorit să conducă Departamentul de Stat sau la funcţia de consilier de securitate națională, ar putea favoriza dorința lui Trump de a pune capăt războiului cât mai curând posibil, chiar dacă aceasta înseamnă să forțeze Kievul la concesii semnificative.

Toate propunerile primite de Donald Trump pentru rezolvarea războiului nu includ abordarea lui Biden de a lăsa Ucraina să dicteze când ar trebui să înceapă discuțiile de pace. Consilierii lui Trump au recomandat la unison  înghețarea războiului - cimentând ocuparea a aproximativ 20% din Ucraina de către Rusia - și forțarea Ucrainei să-și suspende temporar cererea de aderare la NATO. 

"Ucraina nu se va alătura NATO"

Unul dintre planurile vehiculate presupune ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO timp de cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA ar continua să pompeze Ucraina cu arme pentru a descuraja un viitor atac rusesc.  Conform acestui plan, linia frontului practic s-ar bloca și ambele părți ar fi obligate să decidă o zonă de demilitarizare lungă de aproape 1300 de km. Cine va supraveghea acel teritoriu rămâne neclar, dar un consilier a spus că o eventuală forță de menținere a păcii nu va implica trupe americane și nici nu va veni de la un organism internațional finanțat de SUA, cum ar fi Națiunile Unite.

"Putem antrena și ofer sprijin, dar arma va fi ţinută de europeni. Nu trimitem bărbați și femei americane să susțină pacea în Ucraina. Și nu plătim pentru asta. Să-i punem pe polonezi, germani, britanici și francezi să o facă", a declarat un membru din echipa lui Trump. Acest scenariu reflectă comentariile făcute de vicepreședintele ales JD Vance în timpul unui interviu din septembrie, când a sugerat că un acord final între Ucraina și Rusia ar putea implica o zonă demilitarizată "puternic fortificată, astfel încât rușii să nu invadeze din nou". Rusia ar urma să păstreze teritoriul cucerit și să primească asigurări cu privire la neutralitatea Ucrainei. "Ucraina nu se va alătura NATO", a spus el în podcastul "The Shawn Ryan Show".

La începutul acestui an, Keith Kellogg și Fred Fleitz, foşti consilieri în primul mandat al lui Trump, i-au prezentat un plan de pace care includea blocarea armelor pentru Ucraina până când Kievul va fi de acord să negocieze cu Rusia. Ucraina ar putea încerca să recupereze teritoriul pierdut, dar prin negocieri diplomatice, potrivit scenariului. 

Nu este clar care dintre aceste strategii va fi adoptată de Trump. Orice demers de a începe negocieri de pace între Ucraina și Rusia, ca să nu mai vorbim de finalizarea unui acord, se confruntă cu multe capcane. În primul rând, Ucraina și Rusia au în continuare obiective de război foarte diferite și nu se arată dispuse să le modifice. Trupele rusești avansează încet, dar constant în Ucraina, iar Kremlinul nu s-a arătat înclinat să negocieze. În plus va exista o opoziţie strânsă din partea unor aliați NATO, care consideră agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei drept o amenințare imediată.

Zelenski ar putea fi forțat de Trump mai uşor decât Putin să negocieze, dar pentru poporul ucrainean cedarea de teritoriii ar însemna o capitulare în faţa Moscovei. Trump a spus că supraviețuirea Ucrainei este importantă pentru SUA, dar l-a criticat în repetate rânduri pe Zelenski, o poziție care i-a îngrijorat pe unii oficiali de la Kiev că SUA s-ar îndrepta către un acord care să favorizeze Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România se îndreaptă spre o direcţie bună?
Observator » Ştiri externe » Cum va încheia Donald Trump războiul din Ucraina: A primit mai multe planuri; îl va suna pe Putin