"Nu cedaţi flancurile". Apelul disperat al lui Evgheni Prigojin pentru armata rusă după ce Wagner a cucerit 99% din Bahmut
Apărarea antiaeriană a intrat din nou în acţiune, noaptea trecută, în Ucraina, unde alarma aeriană a fost în vigoare în toate regiunile ţării. Explozii puternice au fost auzite la Liov, Herson şi în Donbas dar, deocamdată, nu s-au dat informaţii asupra eventualelor pagube. În acest timp, la Bahmut continuă bătălia considerată cea mai sângeroasă din Europa după al doilea război mondial. Patronul grupului Wagner, Evghenii Prigojin, susţine că mercenarii săi au cucerit aproape tot oraşul dar că, în acelaşi timp, unităţile armatei ruse cedează teren la periferie.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Grupul Wagner a anunţat că a cucerit ultimul cartier din vestul oraşului Bahmut în care mai rezistau, încă, militarii ucraineni. Mercenarii recunosc, totuşi, că se mai dau lupte într-un alt cartier, din sud-vest. "Mă adresez, public, conducerii Ministerului Apărării (n.red. - din Rusia), pentru că scrisorile mele nu sunt luate în seamă: vă rog, nu cedaţi flancurile", a fost mesajul lui Evgheni Prigojin.
Aliaţii occidentali rămân alături de Ucraina
De cealaltă parte, armata ucraineană afirmă că a avansat, la nord şi la sud de Bahmut, în unele puncte cu aproape un kilometru. Iar o brigadă de asalt care acţionează în vestul oraşului raportează că a străpuns liniile inamice şi a stabilit o bază pentru viitoare contraatacuri. Chiar dacă aceste relatări sunt greu de confirmat, este clar că disputa publică dintre Prigojin şi ministerul apărării reduce eficienţa forţelor ruse. În această situaţie, Rusia mai speră să învingă doar prin atacuri neîncetate ale rachetelor şi artileriei. Acestea s-au soldat ieri cu cel puţin doi morţi şi cinci răniţi în regiunile Odesa şi Harkov, deşi apărarea antiaeriană a doborât 29 din cele 30 de rachete lansate mai ales de pe navele din Marea Neagră. Moscova acuză şi ea artileria ucraineană că a lovit oraşul rusesc Belgorod, unde doi oameni şi-ar fi pierdut viaţa.
Ministrul britanic al Apărării a confirmat că ucrainenii folosesc deja rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, recent livrate. În principiu, însă, acestea nu ar trebui să lovească obiective de pe teritoriul Rusiei. Preşedintele Zelenski rămâne convins că, în cele din urmă, Ucraina va redobândi chiar şi Crimeea. "Dragi prieteni, noi continuăm să acţionăm pentru eliberarea Crimeei, care se va produce cu siguranţă. Crimeea va reveni pe deplin în cadrul sistemului de stat al Ucrainei", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Aliaţii occidentali rămân alături de Ucraina. Statele Unite şi celelalte ţări din Grupul celor Şapte vor anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei la summitul din Japonia. "Suntem la fel de hotărâţi să strângem şurubul faţă de Rusia", a declarat un demnitar american, sub acoperirea anonimatului. Iar livrările de armament pot continua în ciuda actualelor probleme bugetare din Statele Unite. Pentagonul a descoperit că, dintr-o eroare de contabilitate, armamentul furnizat până acum Ucrainei a fost supraevaluat cu cel puţin trei miliarde de dolari. Suma devine astfel disponibilă pentru noi livrări.