O femeie și-a ”recăpătat” vocea, după un diagnostic cumplit, datorită unei apariții la o emisiune televizată, în Scoția
O femeie de 76 de ani din Scoția, care și-a pierdut vocea anul trecut după ce a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică (sau boala neuronului motor - n.r.) și-a recăpătat vocea datorită apariției sale la o emisiune televizată.
De Ana Maria Ghiarasim la 16.04.2021, 10:46Helen Whitelaw a apărut în emisiunea Tipping Point în 2019, câștigând aproape 3.000 de lire sterline. Anul trecut, în mai, ea a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică și la scurt timp după aceea a început să-și piardă vocea.
Inginerii de sunet i-au construit vocea pe calcultator
Cu toate acestea, datorită participării sale la emisiune, inginerii au reușit să preia secvențe de sunet și, după prelucrarea lor, i-au putut reconstrui vocea pe calculator, scrie BBC.
Acum, femeia comunică cu familia ei prin intermediul acestei tehnologii și este extrem de fericită că o face cu vocea ei, și nu cu o voce robotică.
„Diagnosticul a fost devastator pentru întreaga familie. Am vrut ca oamenii să știe ce spun și nu am vrut să par ca un robot. Frustrarea mea a dispărut și pot purta acum conversații satisfăcătoare cu toată lumea”, a povestit ea.
Fiica ei, Gillian Scott, a spus că este cea mai fericită că îi poate auzi din nou vocea mamei ei.
„Cream că orice speranță e pierdută, dar nu a fost așa”, i-a spus joi lui Ben Shephard, gazdă pentru Tipping Point, la Good Morning Britain.
Alice Smith, de la compania Speak Unique din Edinburgh, care construiește voci sintetice pentru oameni, a declarat că la început a fost „îngrijorată” cu privire la utilizarea tehnologiei.
Boala cumplită de care suferă femeia nu are tratament
Boala neuronilor motori este un cumul de boli care afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării care le spun mușchilor ce trebuie să facă.
Cunoscut și sub denumirea de scleroză laterală amiotrofică - SLA, provoacă slăbiciune și rigiditate musculară.
În cele din urmă, persoanele cu boala nu pot să se miște, să vorbească, să înghită și, în cele din urmă, să respire.
Nu există niciun remediu și cauzele exacte sunt neclare - a fost legată în mod diferit de gene, expunerea la metale grele și poluarea agricolă.