"O greşeală în legătură cu Rusia". Ce a spus Vladimir Putin despre România în interviul incendiar cu Tucker Carlson
Război în Ucraina. Jurnalistul Tucker Carlson a publicat mult-aşteptatul şi controversatul interviu cu Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei spune, la aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, că armata sa nu poate fi învinsă în acest conflict. Pe parcursul interviului, care durează mai bine de două ore, liderul de la Kremlin a criticat sistematic SUA şi sprijinul acordat Ucrainei.
De Redactia Observator la 09.02.2024, 14:43În timpul discuţiei cu Tucker Carlson, Vladimir Putin a făcut referire şi la România. Mai exact, la summit-ul NATO organizat la Bucureşti în 2008, summit în urma căruia NATO a deschis larg uşile pentru Ucraina şi Georgia.
Vladimir Putin îl consideră vinovat pe George W. Bush
Vladimir Putin l-a criticat pe George W. Bush, preşedintele SUA din acel moment, chiar dacă a precizat ulterior că a avut o relaţie bună cu el şi l-a respectat ca politician.
"M-aţi întrebat dacă ar veni un lider care ar schimba ceva. Nu este vorba despre lider, nu e vorba de personalitatea unei persoane anume. Am avut o relaţie bună cu Bush. Ştiu că în SUA are o reputaţie de băiat de la ţară care nu înţelege prea multe. Vă asigur că nu este cazul. Cred că şi el a făcut o mulţime de greşeli în legătură cu Rusia. V-am spus de 2008 şi de decizia de la Bucureşti de a deschide uşile NATO Ucrainei. S-a întâmplat în timpul preşedinţiei sale. De fapt, a făcut presiuni asupra europenilor. Dar în general, la nivel personal, am avut o foarte bună relaţie cu el. N-a fost mai rău decât oricare alt politician american, european sau rus. Vă asigur că înţelegea ce face la fel ca şi ceilalţi. Am avut o asemenea relaţie personală şi cu Trump. Nu e vorba de personalitatea liderului, e vorba de mentalitatea elitelor. Dacă ideea dominantă a societăţii americane se bazează pe acţiuni în forţă, nu se va schimba nimic, va fi mai rău. Dar dacă în cele din urmă realizează că lumea se schimbă în circumstanţe obiective şi dacă se adaptează cu timpul folosindu-se de avantajul pe care SUA încă îl au azi, atunci poate ceva se va schimba", a declarat Vladimir Putin.
- Vladimir Putin, atac direct la adresa SUA în interviul cu Tucker Carlson: "Nu ai nimic mai bun de făcut decât să...
- Putin, interviu exploziv cu Tucker Carlson: "Înfrângerea Rusiei e imposibilă". Cum s-ar putea încheia războiul...
- Miza "interviului" acordat de Putin lui Tucker Carlson. Când va fi publicat pe X, platforma lui Elon Musk
Întrebat dacă, în opinia sa, Ungaria are dreptul de a-şi lua înapoi pământurile de la Ucraina şi dacă şi alte naţiuni au dreptul de a se întoarce la graniţele lor din 1654, Vladimir Putin a spus că nu este sigur că ar trebui să facă asta. „Dar având în vedere epoca lui Stalin, aşa-numitul regim al lui Stalin, care, aşa cum mulţi susţin, a avut numeroase încălcări ale drepturilor omului şi încălcări ale drepturilor altor state, se poate spune că ei ar putea cere înapoi acele pământuri ale lor, deşi nu ar avea dreptul să facă acest lucru. Este cel puţin de înţeles”, a adăugat liderul de la Kremlin.
În acest punct al discuţiei, Tucker Carlson l-a întrebat direct dacă i-a spus lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina. Putin a negat vehement: „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversaţie pe această temă”.
Dar după aceea, el a început să acrediteze ideea că maghiarii ar fi îndreptăţiţi să o facă. „De fapt, ştiu cu siguranţă că maghiarii care trăiesc acolo au vrut să se întoarcă pe pământul lor istoric”, a spus el şi, ca să ilustreze ideea, a povestit o întâmplare din experienţa personală. „Aş dori să vă împărtăşesc o poveste foarte interesantă. Fac o paranteză, este una personală. Undeva, la începutul anilor '80, am făcut o călătorie cu maşina de la Leningrad, pe atunci Leningrad, prin Uniunea Sovietică, trecând prin Kiev. Am făcut o oprire în Kiev şi apoi am mers în vestul Ucrainei. Am mers în oraşul Beregovoi şi toate numele oraşelor şi satelor de acolo erau în rusă şi într-o limbă pe care nu o înţelegeam - în maghiară, în rusă şi în maghiară. Nu în ucraineană, în rusă şi în maghiară. Treceam cu maşina printr-un fel de sat şi erau bărbaţi care stăteau lângă casele lor şi purtau costume negre din trei piese şi pălării negre. Am întrebat dacă sunt vreun fel de animatori? Mi s-a spus că nu, nu erau animatori, erau maghiari. Am întrebat: "Ce caută ei aici? Ce vreţi să spuneţi?" "Acesta este pământul lor. Ei locuiesc aici". Asta se întâmpla în perioada sovietică, în anii 1980. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare şi toate costumele lor naţionale. Ei sunt maghiari şi se simt maghiari”, a spus Putin.