Antena Meniu Search
x

Miza "interviului" acordat de Putin lui Tucker Carlson. Când va fi publicat pe X, platforma lui Elon Musk

Vladimir Putin i-a acordat marţi un interviu jurnalistului american Tucker Carlson, un apropiat de partidul republican. Prezentatorul, concediat anul trecut de Fox News după procese pentru acuzații nefondate de fraudă electorală, a fost aspru criticat pentru că s-a deplasat la Moscova şi acuzat că pune umărul la propaganda Kremlinului. Liderul rus a fost de acord să-i dea un interviu deoarece abordarea acestuia diferă de relatările unilaterale ale multor mass-media occidentale tradiţionale, a reacţionat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit  Wall Street Journal, interviul va fi difuzat online probabil joi. Nu este un interviu, ci propagandă şi dezinformare, susţin ucrainenii.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 15:16

Miza "interviului" acordat de Putin lui Tucker Carlson. Când va fi publicat pe X, platforma lui Elon Musk
Miza "interviului" acordat de Putin lui Tucker Carlson. Când va fi publicat pe X, platforma lui Elon Musk - X

Dmitri Peskov a spus că media occidentale nici măcar nu încearcă să pară imparţiale în ceea ce relatează despre Rusia. El a spus că nu există nicio dorinţă de a mai comunica în mod direct cu astfel de organizaţii media. "Când vine vorba despre ţările Occidentului colectiv, marile reţele media, canalele TV, marile cotidiane nu se pot lăuda în niciun fel că măcar încearcă să pară imparţiale în ce priveşte relatările", a spus Peskov.

"Acestea sunt toate instituţii media care adoptă o poziţie extraordinar de unilaterală. Desigur, nu există o dorinţă de a comunica cu astfel de media, şi cu greu ar avea sens, şi este puţin probabil că va fi util", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebat direct de ce Putin i-a acordat un interviu lui Carlson, Peskov a spus că poziţia acestuia diferă de cea a marii părţi a media din Occident. "Poziţia sa este diferită de a celorlalţi. Nu este în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană - este pro-americană, dar cel puţin contrastează cu poziţia media tradiţionale anglo-saxone", a răspuns Peskov.

De ce s-a dus Tucker Carlson la Moscova să-l intervieveze pe Putin

Pe acelaşi subiect

Jurnalistul Tucker Carlson a postat marţi seară un mesaj video pe platforma X, a lui Elon Musk, în care explică de ce s-a dus la Moscova să-l intervieveze pe Putin. Imaginile au strâns aproape 70 de milioane de vizualizări în mai puţin  24 de ore, un semn al audienţei uriaşe a interviurilor lui Tucker Carlson pe X. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În clipul respectiv, Tucker Carlson, cunoscut pentru retorica incendiară și răspândirea de teorii conspiraționiste, a acuzat guvernul american că a încercat de două ori să-l împiedice să-i ia un interviu lui Putin, acum şi în urmă cu 3 ani. Administrația Biden a negat ulterior aceste acuzaţii. 

Fostul prezentator mai susţine în înregistrarea filmată pe un acoperiş, cu Moscova pe fundal, că jurnaliştii occidentali din presa "de propagandă a guvernului american" nu s-au arătat interesaţi să prezinte şi punctul de vedere al lui Vladimir Putin după ce Ucraina a fost invadată de Rusia şi că s-au limitat la interviuri elogioase cu Volodimir Zelenski. "Niciun singur jurnalist occidental nu s-a deranjat să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări din acest conflict, Vladimir Putin". 

Ulterior, mai mulţi jurnalişti occidentali l-au contrazis pe Tucker Carlson. Jurnalistul BBC Steve Rosenberg a spus că a făcut mai multe solicitări la Kremlin pentru un interviu cu liderul rus în ultimele 18 luni, dar a fost refuzat de fiecare dată. Şi faimoasa prezentatoare CNN, Christiane Amanpour, a spus că a solicitat interviuri cu Vladimir Putin de mai bine de un an. La fel şi un jurnalist de la Sky News. 

Tucker Carlson a mai spus că a decis să-i solicite un interviu lui Putin pentru că americanii merită "să ştie adevărul", susţine că nu este pro-rus, ci pro-american şi că datoria sa este de a informa cetăţenii. "La doi ani de război care remodelează întreaga lume, majoritatea americanilor nu sunt informaţi" susţine el. El spune că oamenii sunt înșelați de instituțiile media "corupte" care "își mint cititorii și telespectatorii...în mare parte prin omisiune."

"Nu vă încurajăm să fiți de acord cu ceea ce spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriți", a spus jurnalistul american. Carlson a spus că a cerut și un interviu cu președintele ucrainean Zelenski.  A ţinut să menţioneze că echipa sa şi-a plătit singură călătoria la Moscova şi că nu primeşte bani de la nimeni pentru proiectul său.

A promis că urcă interviul cu Putin needitat pe siteul său tuckecarlson.com şi pe platfoma X, mulţumindu-i lui Elon Musk că îl lasă să facă asta, spre deoserbire de alte platforme de social media, cu referire la Facebook sau Youtube, unde propaganda rusă este marcată sau ştearsă. Conspiraţionistul american de extremă dreapta Alex Jones a scris pe X că Tucker Carlson i-a povestit detalii despre interviul cu Putin, durează 2 ore, va fi publicat în curând și va fi "epic". 

Care e de fapt miza interviului acordat de Putin lui Tucker Carlson

Un analist de politică externă, Edward Hunter Christie, a avertizat însă pe X publicul lui Tucker Carlson: "În timp ce vă bucurați de spectacol, vă rog să rețineți că mai mulți jurnaliști americani relatează din Rusia, dintre care doi sunt în închisoare, cenzurați de Rusia, închiși de Rusia. Pentru că așa funcționează țara aceasta: dacă nu ești atent la ce spui, ești aruncat în închisoare. Carlson te poate face să crezi că Rusia nu este așa, că poate merge acolo ca Mickey Mouse și să afle adevărul. Dacă mergi în Rusia să cauți cu adevărat adevărul ajungi la închisoare. Dar dacă relatezi într-un mod care îi place lui Putin, nu este nicio problemă!"

Canalul rusesc de Telegram Bezgranichny Analitik a comentat că acesta este un interviu pentru Occident în general şi SUA în special, nu pentru Rusia. El susţine că nu este o miză pentru alegerile prezidenţile ruse din martie şi că nu se aşteaptă ca Putin să spună lucruri nemaiauzite de ruşi până acum. 

"Vânzarea de dezinformare pentru a semăna indignare în rândul publicului occidental este modelul de afaceri al lui Tucker Carlson. Nimeni nu oferă, aşa cum o face Kremlinul, poveşti pre-ambalate, dezbinătoare şi scandaloase. Fie că este vorba despre "moartea dolarului", "naziștii din Ucraina" sau "Rusia a fost atacată", Tucker propagă dezinformații rusești de ani de zile și cu ajutorul controverselor a ajuns la faimă și notorietate, iar apoi până la porțile Kremlinului. "Interviul" lui Carlson cu Putin nu este un interviu. Este doar un alt instrument în războiul Rusiei împotriva lumii civilizate" a scris pe X  SPRAVDI, Centru de comunicare strategică al Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Miza "interviului" acordat de Putin lui Tucker Carlson. Când va fi publicat pe X, platforma lui Elon Musk