Antena LIVE

Curs valutar

O ţară din Europa de Est, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. NATO se uită spre România - Politico

Ţările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliţia de ţări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni, potrivit a trei persoane care au cunoştinţă despre aceste planuri, citate de Politico.

De la 22.06.2023, 09:54
WhatsApp
O ţară din Europa de Est, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. NATO se uită la România - Politico Profimedia Images

"România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente", a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecţia anonimatului.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceştia.

Forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziţionate din Portugalia, şi urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureştiul a aprobat recent un plan de achiziţionare a mai avansatului F-35, notează POLITICO. România joacă un rol esenţial în misiunea de poliţie aeriană a NATO, o forţă operaţională internaţională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacţiona rapid la încălcări ale spaţiului aerian. Ţările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele ruseşti care zboară în zonă, menţionează publicaţia.

Reacţia MApN

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă sunt în curs negocieri pentru ca piloţii ucraineni să fie instruiţi în România, Ministerul Apărării de la Bucureşti nu a confirmat, dar nici nu a negat că ţara este luată în considerare. Dar, comentând mai pe larg, ministerul a declarat miercuri, într-un punct de vedere trimis POLITICO pe e-mail, că România "salută iniţiativa de a stabili o coaliţie a aliaţilor NATO pentru a asigura pregătirea piloţilor pentru avioanele F-16".

"Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei", se menţionează în răspunsul Ministerului Apărării pentru POLITICO.

Piloţii ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază şi un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucţia pe avioane, a anunţat guvernul britanic săptămâna trecută.

Detaliile despre programul de pregătire vin după ce preşedintele Joe Biden şi-a acordat sprijinul pentru acest efort, luna trecută. Ţările de Jos şi Danemarca conduc efortul multinaţional de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la ţările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloţii ucraineni în România este în discuţie.

Alături de Danemarca şi Olanda, coaliţia de pregătire include Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia şi Belgia.

Olanda: Livrarea de F16 nu este la masa discuţiilor acum

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a spus doar că partenerii lucrează la înfiinţarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuţia despre ce ţară va dona ulterior avioane nu a fost încă stabilită. "Livrarea de F16 nu este la masa discuţiilor acum. Ne străduim să începem antrenamentul pe F-16 (împreună cu Danemarca) cât mai curând posibil", a declarat purtătorul de cuvânt. "Livrarea necesită un proces decizional separat", a subliniat el.

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un "concept" la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie şi că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.

"În ultimele săptămâni am avut mai multe ocazii de a discuta cu colegii mei despre posibile modele de pregătire a piloţilor ucraineni şi a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că se lărgeşte continuu coaliţia din spatele pregătirii piloţilor şi a personalului de sprijin pentru F-16", a declarat el într-un răspuns trimis miercuri prin e-mail. "Va fi un pas strategic important pe termen lung", a punctat oficialul.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi preşedintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit săptămâna trecută o informare cu privire la progresele realizate de acest grup, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că "mai este mult de lucru".

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operaţional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloţii ucraineni pentru a pilota şi a întreţine avioanele F-16 imediat ce ţările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avioane f 16 f 16 nato razboi ucraina
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025