Antena Meniu Search
x

Veşti proaste pentru Ucraina. Nu îndeplineşte condiţiile pentru negocieri de aderare la UE şi nici nu va fi invitată să adere la NATO în iulie

Război în Ucraina. Ucraina îndeplineşte două din cele şapte condiţii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, indică un raport ce va fi prezentat în această săptămână de Comisia Europeană, care va evidenţia totuşi progresele realizate de Kiev în pofida invaziei ruse, transmite marţi Reuters, citând surse din UE. Ieri, Jens Stoltenberg a confirmat că Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la NATO la summitul de la Vilnius în 11-12 iulie. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 20.06.2023, 10:35

Veşti proaste pentru Ucraina. Nu îndeplineşte condiţiile pentru negocieri de aderare la UE şi nici nu va fi invitată să adere la NATO în iulie
Volodimir Zelenski - Profimedia

Într-o decizie mai degrabă simbolică, UE a acordat Ucrainei, în urmă cu un an, statutul de candidată la aderare, la patru luni după începerea agresiunii ruse nejustificate şi neprovocate împotriva ţării vecine.

Însă UE a stabilit şapte condiţii - printre care reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Kievul a solicitat începerea acestor negocieri în cursul lui 2023.

Raportul executivului comunitar este un jalon important în acest proces. Susţinătorii aderării rapide a Ucrainei doresc ca decizia de începere a negocierilor între Bruxelles şi Kiev să fie luată la Consiliul European din decembrie acest an.

Până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii pentru  începere a negocierilor

Pe acelaşi subiect

Doi reprezentanţi ai UE, care au consultat raportul, au menţionat că până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii, referitoare la reforma sistemului judiciar şi la legea presei. Ei au precizat că raportul pune accentul pe aspectele pozitive.

''Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre cosmetizarea realităţii, ci despre recunoaşterea progreselor; de exemplu, au existat cazuri anticorupţie vizibile'', a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului.

În ultimele luni, în Ucraina au fost mediatizate câteva cazuri anticorupţie importante, precum arestarea şefului Curţii Supreme pentru luare de mită în valoare de 2,7 milioane dolari.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE includ reforma Curţii Constituţionale, adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor, legi pentru ţinerea sub control a oligarhilor şi salvgardarea drepturilor minorităţilor naţionale.

O altă sursă din UE, familiarizată cu recomandările UE pentru Kiev în legătură cu statul de drept, a adăugat: ''Cu privire la reforme, va fi jumătatea plină a paharului, nu am adopta niciodată un ton negativ faţă de Ucraina pentru moment. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deşi încă există unele esenţiale de realizat. Nu totul este satisfăcător''.

Raportul din această săptămână este o etapă intermediară înaintea raportului oficial ce va fi publicat în luna octombrie şi va fi prezentat miercuri reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre pe lângă UE. De asemenea, documentul va fi prezentat joi, la Stockholm, miniştrilor de externe din UE.

Consiliul European va avea decizia finală cu privire la eventuala începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Polonia şi ţările baltice în general sprijină o procedură rapidă de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, în timp ce ţări membre occidentale, precum Franţa, Germania şi Olanda, sunt mai reticente faţă de această idee.

Stoltenberg: Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la NATO la summitul de la Vilnius

Liderii NATO nu vor lansa, la summitul lor de la Vilnius din iulie, o invitaţie oficială pentru Ucraina de a se alătura Alianţei Nord-Atlentice, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg. "La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii formale", a declarat secretarul general al NATO după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

"Ceea ce pot spune este că, de fapt, aliaţii au căzut deja de acord asupra multor lucruri", a remarcat Stoltenberg, făcând referire la invitaţiile de aderare la NATO adresate Finlandei şi Suediei.

"De asemenea, suntem de acord cu ceea ce am declarat în 2008, şi anume că Ucraina va deveni membră a Alianţei. De asemenea, suntem de acord că nu este de competenţa Rusiei, ci a Ucrainei şi a aliaţilor NATO să decidă când este momentul potrivit pentru a invita Ucraina", a adăugat Stoltenberg.

În schimb, liderii vor discuta despre cum să apropie Ucraina de NATO. În acelaşi timp, Stoltenberg a avertizat în privinţa acceptării unui conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. "Cu toţii ne dorim ca acest război să se încheie, dar o pace justă nu poate însemna îngheţarea conflictului şi acceptarea unui acord dictat de Rusia", a punctat el.

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat pe Stoltenberg în ocazii anterioare să dea un termen pentru aderarea Ucrainei. În timpul vizitei din Republica Moldova de la începutul lunii iunie, Zelenski a subliniat că Ucraina "este pregătită să fie în NATO şi aşteaptă ca şi NATO să fie pregătită".

În acelaşi timp, liderul ucrainean a acceptat că ţara sa nu poate adera la NATO cât timp are în desfăşurare războiul cu Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri externe » Veşti proaste pentru Ucraina. Nu îndeplineşte condiţiile pentru negocieri de aderare la UE şi nici nu va fi invitată să adere la NATO în iulie