Antena Meniu Search
x

Suedia nu exclude un atac militar asupra sa. Un raport subliniază că securitatea ţării "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil cu NATO"

Suedia nu este ferită de un posibil atac militar, potrivit unui raport al Ministerului Apărării suedez publicat luni, relatează AFP, citat de Agerpres. Raportul subliniază că securitatea Suediei "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil (împreună) cu NATO".

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 18:58

Suedia nu exclude un atac militar asupra sa. Un raport subliniază că securitatea ţării "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil cu NATO"
Suedia nu exclude un atac militar asupra sa. Un raport subliniază că securitatea ţării "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil cu NATO" - Shutterstock

Rusia este angajată într-un "conflict de durată cu întreaga lume occidentală", a afirmat într-o conferinţă de presă Hans Wallmark, deputat din partea partidului conservator Moderaţi, care prezidează comisia aflată la originea acestui raport.

"Un atac armat împotriva Suediei nu poate fi exclus", relevă în consecinţă documentul intitulat 'Allvarstid' ("Vremuri periculoase", în suedeză). Redactat de o comisie compusă din responsabili politici de toate culorile şi experţi, raportul subliniază că securitatea Suediei "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil (împreună) cu NATO".

Documentul arată şi în direcţia Chinei, care îşi sporeşte influenţa

În afară de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, documentul arată în direcţia Chinei, care îşi sporeşte influenţa în Asia şi în întreaga lume. "Invazia rusă în Ucraina, revendicările teritoriale crescânde ale Chinei arată că utilizarea forţei pentru a obţine aceste revendicări este din nou o realitate", se menţionează în raport. În consecinţă, politica de securitate suedeză trece prin schimbări istorice, constată autorii documentului.

Pe acelaşi subiect

Liniile directoare pentru creşterea capacităţilor armatei au fost schiţate, a declarat Peter Hultqvist, fost ministru al apărării şi membru al comisiei reprezentându-i pe social-democraţi (opoziţie), în cadrul conferinţei de presă. Printre acestea, necesitatea unei "armate mai mari" până în 2025-2030, ceea ce ar însemna cel puţin 10.000 de recruţi faţă de 5.000 - 6.000 în prezent.

Suedia, statut de "invitat" în NATO

Deşi din iunie 2022 are statut de "invitat", Suedia încă nu şi-a văzut ratificată aderarea de către doi din cei 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, Turcia şi Ungaria. Numai membrii cu drepturi depline beneficiază de protecţia faimosului Articol 5 din statutul NATO, care semnifică faptul că un atac asupra unui membru ar fi considerat ca fiind un atac asupra tuturor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Suedia nu exclude un atac militar asupra sa. Un raport subliniază că securitatea ţării "ar fi asigurată în cel mai bun mod posibil cu NATO"