Ţara care oferă 900 de euro imigranţilor sirieni pentru a-i convinge să se mute înapoi în ţara lor
Ministerul olandez al Migraţiei şi Azilului le oferă 900 de euro migranţilor sirieni pentru a se reîntoarce în mod voluntar în ţara lor, solicitându-le ca în schimbul acestei sume să-şi retragă cererea de azil, să returneze permisul de şedere temporară şi să se angajeze că nu vor reveni în Olanda (Ţările de Jos), relatează miercuri agenţia EFE.
De Redactia Observator la 22.01.2025, 18:42De asemenea, refugiaţii sirieni pot cere oficialilor să li se rezerve călătoria de întoarcere la Damasc, sau trecând prin Iordania ori Qatar, deşi nu este clar cine va plăti aceste călătorii, pentru care este în plus necesar un paşaport valabil.
Ministrul olandez al migraţiei şi azilului, Marjolein Faber, provenită din rândurile extremei drepte, a postat săptămâna aceasta pe reţelele de socializare un videoclip, subtitrat în engleză şi arabă, în care anunţă că refugiaţii sirieni vor fi ajutaţi în mod activ să se întoarcă în Siria, unde preşedintele Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere luna trecută.
150.000 de sirieni trăiesc în Olanda
Pe lângă repatrierile voluntare, guvernul olandez ia în calcul şi repatrieri forţate, dar nu va recurge deocamdată la această practică, mai ales cât timp situaţia politică în Siria nu s-a stabilizat. În prezent, aproximativ 150.000 de sirieni trăiesc în Olanda.
Coaliţia de guvernare condusă de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (PVV) a propus deja cele mai stricte măsuri anti-imigraţie adoptate vreodată de Olanda, care includ limitarea duratei de valabilitate a permiselor de azil la cel mult trei ani şi limitarea inclusiv a dreptului de reunire familială.
Începând din 9 decembrie guvernul olandez a stabilit un "moratoriu", adică nu sunt procesate noi cereri de azil, dar nici nu sunt obligaţi să părăsească Olanda cei cărora li s-a respins cererea de azil.
Austria la rândul ei le-a oferit chiar şi 1.000 de euro sirienilor care decid să revină în ţara lor. Guvernul de la Viena a început luna trecută să notifice printr-o scrisoare migranţii sirieni care trăiesc în Austria de mai puţin de cinci ani, aproximativ 40.000 de persoane, că s-ar putea să nu se mai califice pentru a beneficia în continuare de azil, întrucât odată cu căderea regimului Bashar al-Assad ei nu mai pot fi consideraţi supuşi riscului de persecuţie politică în ţara lor.